Više od pola građana Hrvatske ne čita knjige!

23.04.2021.

13:08

Autor: Dnevnik/IMS/T.DŽ.Š./V.M./HRT

Knjige koje najviše čitate

Knjige koje najviše čitate

Foto: Pixsell / PIXSELL

Programi jubilarne 10. Noći knjige već su krenuli. Zbog pandemije - dio programa je online, no ima i onih "pravih" - koji se održavaju kao nekada. 

Ekipa našeg podnevnog Dnevnika javila se sa zagrebačkog Bundeka – ispred murala posvećenog omiljenoj Ćopićevoj „Ježevoj kućici“, gdje je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Slavko Kozina komentirao načine kako preokrenuti zabrinjavajuću statistiku - više od polovice građana Hrvatske, njih 55 posto, godišnje, naime, ne pročita niti jednu knjigu:

U ovim pandemijskim uvjetima knjiga nam je nerijetko jedini izlaz u svijet, pa se tema „Ljekovita moć knjige“ nametnula, zapravo, sama po sebi. Cijela ova godina proglašena je Godinom čitanja u Hrvatskoj jer statistika je i dalje poražavajuća – više od polovice građana pročita niti jednu knjigu godišnje.


Predsjednik ZKN-a Slavko Kozina smatra da se akcijama i programima može pozitivno utjecati:


- Ova akcija potiče kompletnu naciju i pokušavamo naglasiti da je sve do pojedinca, do maje, bake, odgajatelja, profesora, koji čitaju. Čitanje gradi osobnost i time postajemo ozbiljnije i zrelije društvo. Priča Noći knjige traje već deset godina i uvjereni smo da samo takvim pristupom možemo mijenjati društvo na bolje, rekao je Kozina.


Istraživanje na 1000 ispitanika opće populacije pokazalo je i neke pozitivne trendove.


- Napravili smo i tzv. „Covid – online“ istraživanje u skupini između 18 i 65 godina i tu je 82 posto ispitanika pročitalo barem jednu knjigu, a 62 posto je čak i kupilo 1 do 3 knjige u zadnja tri mjeseca. To, dakle, daje razloga za optimizam. Pokrenuli smo i akciju velikih popusta „Knjiga svima i svuda“ koja traje od danas do 30. travnja, istaknuo je Kozina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!