Oni baš vole svoju školu - beru masline, izrađuju suvenire i osvajaju nagrade

14.05.2023.

20:02

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Oš Pakoštane

Oš Pakoštane

Foto: HTV / HRT

Za našu rubriku I mi idemo u školu Sunčica Findak posjetila je još jednu zanimljivu osnovnu školu - onu u Pakoštanima i njezinu područnu na otoku Vrgadi. Učiteljima ondje ništa nije teško - mijenjaju jedni druge, odlaze na otok, beru masline, osvajaju nagrade.

Pitamo ravnatelja kako doći do škole. Kaže, ne možete promašiti, oko škole je velik školski maslinik s oko 120 maslina i uvijek se nešto radi. Točno tako je i bilo.

Marino sve zna o masliniku.

- Svaku godinu, kada počne školska godina, odrede se smjene i učenici krenu u berbu. Svi raširimo mrežu i beremo i onda ravnatelj nosi u uljaru i nastane maslinovo ulje, govori Marino.

I to takvo da stalno osvajaju nagrade. A osvaja ih i Marin. Bio je na osam natjecanja. Geografiju posebno voli.

- Učim oko dva sata. Treba samo napraviti dobar raspored, priznaje nam Marin.

Dođite vidjeti našu malu radionicu, zovu nas mladi maslinari. Na boce lijepe etikete koje su sami dizajnirali.

- To je jedan način gdje se djeci prenosi ljubav prema maslinarstvu, kaže Lucija Matak, učiteljica likovne kulture OŠ Pakoštane, Pakoštane.

Brod za Vrgadu ne može čekati.

- Idem na Vrgadu, mijenjam kolegicu, inače sam u matičnoj školi, govori nam Nikolina Franin, učiteljica hrvatskog jezika OŠ Pakoštane, Pakoštane.

- Idem jednom mjesečno, i po potrebi. Prije nekoliko godina bio je samo jedan učenik, a danas ih je devet, kaže Ivo Ćirak, ravnatelj OŠ Pakoštane, Pakoštane.

A na malom otoku raj za učenike. Našli smo ih na plaži.

 - Tražimo školjke od kojih kasnije izrađujemo suvenire, kaže Ivana Tuta, učiteljica razredne nastave PŠ Vrgada, OŠ Pakoštane.

Matematika, hrvatski, priroda malo su čekali, pa nastavak. Moramo pitati kako je malenima na otoku?

- Super je, mirno, je, nema puno ljudi, kaže Gabrijel.

Ali kada je sezona, oni manji su čini se sretni jer je posvuda mnogo ljudi.

Njihova učiteljica već šest godina svaki dan putuje na Vrgadu.

- Ujutro putujem s jednom ribarskom brodicom, a nazad idem redovnom linijom, kaže Ivana Tuta.

Ostavljamo u njihovu malom školskom raju. Ako vas ljeti put nanese na ovaj otok, kupite od ovih malih vrijednih kreativaca koji suvenir od školjke, pa toliko eura naći će se u novčaniku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!