Projekt 'Oko stola' - utjecaj emocija na prehrambene navike

02.06.2021.

16:52

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Franka Jović Tonkli/E.P.C.

Split - javnozdravstvena akcija Oko stola

Split - javnozdravstvena akcija Oko stola

Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV / HRT

Prvi put od početka epidemije koronavirusne bolesti, u splitskoj Turističko-ugostiteljskoj školi okupilo se "Oko stola". Tim se javnozdravstvenim projektom mlade osvješćuje o utjecaju emocionalnih stanja na prehrambene navike. U vremenima kad su primorani na manje druženja i izlazaka, to je itekako značajno.


Kartanje u školi u ovom je slučaju dopušteno. Društvena igra "Na perun" osmišljena je kao mladima blizak alat kojim će osvijestiti vezu emocija i prehrambenih navika.


- Sve više i više imamo zapravo problema da djeca imaju psihičke nekakve poteškoće šta mi se čini u ranijim periodima ili kad smo mi bili učenici je to bilo jako malo. Čini mi se da smo bili više povezani s prirodom, nekako smo danas otišli u drugu sferu koja tjera djecu da budu ono što nisu. Danak korone i društvenih mreža najviše pogađa mladost. Hrana im je utjeha, bijeg, spas, kaže ravnatelj škole Ivo Bilić


- Ima dosta toga danas, pogotovo u mojoj generaciji, zato što društvene mreže to potiču i zato što moramo izgledati visoko, mršavo i sve to, rekla je učenica Turističko-ugostiteljske škole Split Magdalena Poša


Srednjoškolci su itekako svjesni toga da hrana može biti utjeha. 


- Jedini im je način da se smire, da pojedu nešto npr.  pojest će čokoladu dvije prije kontrolnog da bi se smirili, kaže učenik Antonio Padovan Savić. 


Služba za mentalno zdravlje županijskoga zavoda za javno zdravstvo u suradnji sa splitskim srednjim školama provela je istraživanje na gotovo tisuću učenika.


- U principu, dolazi do emocionalnog jedenja, a to je posezanje za hranom kada oni osjete nekakve negativne emocije, nekakvu prazninu u sebi koju žele na neki način ispuniti, zapravo poništiti njihov utjecaj i onda idu prema hrani što može kasnije dovesti do određene ovisnosti, izjavila je Mirjam Juginović iz Službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. 

Kartaška igra "Na perun" - emocije i prehrambene navike

Kartaška igra "Na perun" - emocije i prehrambene navike

Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV / HRT

Uz kartašku igru, projekt Oko stola iznjedrio je i kuharicu za mlade "U mom pjatu". 


Posao prepoznavanja emotivnih poteškoća vezanih uz moguće poremećaje u prehrani tek počinje, cilj je sudionika i društvenu igru i kuharicu uvrstiti u školski kurikulum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!