'Šumski vrtić' potiče maštu i samostalnost kod djece

18.05.2023.

07:06

Autor: Anita Bartolović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Prvi vrtić na otvorenome u Hrvatskoj

Prvi vrtić na otvorenome u Hrvatskoj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U pulskom naselju Veli Vrh prije četiri godine otvoren je prvi vrtić na otvorenome u Hrvatskoj. Djeca borave u prirodi, a uči ih se samostalnosti i stjecanju radnih navika. Upisano je 18-ero djece u cjelodnevnom i poludnevnom boravku.

Pokretanje rijeke, skakanje u lokve, traženje šumskog bilja, rezbarenje - tako se u vrtiću na Velom Vrhu provodi vrijeme.

Ovdje je priroda treći odgojitelj, a roditelji su složni - kažu, kad su djeca sretna - i mi smo.

- Glavni razlog za upisati ga bio je da bude vani, da se kreće, da bude na zraku, da bude u prirodi i da mu se u ovoj fazi života razvija motorika, kaže Mauro Teković.

- Može cijelo vrijeme biti vani, a takvog vrtića nigdje u Hrvatskoj nema - da cu djeca cijelo vrijeme vani, dodaje Darko Dovedan.

Vani im se otvara mašta i potiče ih se na samostalnost.

- Temeljni koncept šumske pedagodije da djeca provode vrijeme u slobodnoj igri, nestrukturiranoj i da oni sami vode svoj proces učenja, dakle nismo mi ti koji ćemo im reći što će danas raditi, već pratimo njihove interese, kaže Francesca Milićević, vlasnica obrta za čuvanje djece Šumska djeca..

Ideja za vrtić na otvorenome došla je iz skandinavskih zemalja. A osim posebnosti otvorenog prostora ovaj je vrtić poseban i po prehrani - i to vegeterijanskoj.

- Trudimo se da su obroci kvalitetni, da je hrana iz organskog uzgoja od lokalnih OPG-a. Nisu sva djeca vegeterijanci no to nema veze zato što je jedan zdrav i nutritivno uravnotežen obrok dobar za svako djete i pravilan razvoj, ističe Milićević.

Nakon provedenih nekoliko sati u šumi - kreću prema vrtiću - gdje se traži i vegetarijanski obrok više.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!