Bernardica Pavić Pračić je razlog zašto djeca radosno idu u bolnicu

26.01.2023.

11:38

Autor: Lucija Žeger/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/A.S.

Bernardica Pavić Pračić

Bernardica Pavić Pračić

Foto: HRT / HTV

Ove godine dnevni list 24 sata i Hrvatska radiotelevizija, dodjeljuju priznanje ''Ponos Hrvatske''. Svečanost dodjele održat će se 4. veljače na Prisavlju, a do tada, svakoga dana u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavljaju se dobitnici priznanja. Bernardica Pavić Pračić prije dvije godine osmislila je „Dječji šareni ulaz", projekt zahvaljujući kojeg sva djeca radosnije ulaze u bolnice. S razlogom nosi nadimak „dobri duh" KBC-a Zagreb te je Ponos Hrvatske. 

Razlog dječjih osmijeha u zagrebačkom KBC-u su igračke. Iza plišanaca, slikovnica i poruka ohrabrenja stoji medicinska sestra Bernardica, magistrica sestrinstva koja 36 godina radi na Klinici za pedijatriju.- I otac željezničar i majka domaćica su me izuzetno uz nas dva brata i još jednu sestru, odgojili tako da uvijek budemo pri ruci onima kojima treba. I taj svoj život nosim cijelo vrijeme i gdje je takva nekakva situacija da se predvidi, ja to nastojim pretvoriti u djelo, rekla je Bernardica Pavlić Pračić. 


Za vrijeme pandemije, Bernardica je osmislila Dječji šareni ulaz. Njezina zamisao bila je svakom djetetu koje uđe u bolnicu darovati igračku koja će mu uljepšati boravak.

- Krenuli smo s prvim Božićem i prvim borom ispod kojeg su bili pokloni. Ja sam prepoznala u tom trenutku njihovu reakciju i nastavila sam to slijediti naredni period - a to je bio Uskrs. I kako je za Uskrs krenulo pred dvije godine, više to nema stanke, kazala je. 

Dječje igračke ubrzo su počeli donirati ljudi iz svih dijelova zemlje. Posebnost su poruke ohrabrenja koje dolaze uz svaku igračku koje dijete odabere, a napisali su ih oni koji su igračke poslali. 

- Tad smo ujedinili Hrvatsku i jednostavno smo djecu, koja su u svojim vrtićima i školama bila odgajanja od strane nastavnika i odgajatelja, uvrstili tako da su se cijelo vrijeme angažirali na svim nivoima, i obiteljskim i društvenim i u raznim firmama da su zamatali poklončiće i donosili ih bolesnoj djeci, izjavila je. 

Djeca dolaze bez straha i tjeskobe

Kako kaže Bernardica, rezultat akcije vidi se na licima djece koja bez straha i tjeskobe dolaze na svoje preglede.

- Iako sam već odrasla osoba mogu se sjetiti svog djetinjstva i strahova koje sam prošao kod doktora. Malo iracionalnih. Kada sam vidio da njima apsolutno ne smeta biti kod doktora, ići na preglede čak ni injekcije, što je najveći strah djece. Kad sam vidio da su išli bez straha, bio sam iznenađen i pitao se zašto ovog nije bilo dok sam ja bio dijete. To je prelijepa stvar, rekao je posinak, Emanuel Pračić.

- Nagrada koja će mi biti uručena, još nisam svjesna svega toga, još nisam svjesna ni same akcije koja teče već dvije godine jer nešto što djeca pakiraju i što predaju bolesnom djetetu, sama ta igračka nema cijenu jer je ona previše vrijedna zbog ogromne količine ljubavi koja je uloženu u nju, a za sve to smo dobili sretno i zadovoljno dijete bez stresa i s osmijehom na njihovom licu. Da nam odlaze i dolaze s osmijehom, kazala je Pavlić Pračić.

Samo lijepe riječi za Bernardicu ima i njezin suprug.

- Izuzetno sam ponosan na nju zbog svega ovoga to ona radi i na koji način je uopće promijenila KBC Zagreb. To njeno promišljanje o tom njenom poslu. Napravila je jedno čudo - pokrenula je cijelu Hrvatsku, pokrenula je djecu, ponosno je rekao suprug, Zlatko Pračić.

Bernardica Pavlić Pračić pokazala je koliko je važno činiti dobro, a još važnije poticati druge na dobra djeca. Nema sumnje - nagrada Ponos Hrvatske ide u prave ruke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!