Čepinski botanički i zoološki vrt za najmlađe je prava "Vrtna bajka"

19.08.2021.

07:00

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Čepinski botanički i zoološki vrt prava je "Vrtna bajka"

Čepinski botanički i zoološki vrt prava je "Vrtna bajka"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Čepinski botanički i zoološki vrt "Vrtna bajka" prepun je zelenila, neobičnih biljaka i životinja s pet kontinenata. Iako zamišljen kao vrtna bajka jedne obitelji, prerastao je u oazu u koju rado navraćaju mnogi posjetitelji iz Hrvatske i inozemstva. Usto, potvrda je da hobi može prerasti i u - posao! Jučer je ondje, baš kao i svakog utorka ovoga kolovoza, bio Kids Safari Garden.

Skrivena od pogleda slučajnih prolaznika, u dvorištu kuće obitelji Matagić prava je vrtna bajka u kojoj je glavno pravilo: ostavi brige iza sebe, uspori i uživaj! 


- Vrtna bajka je započela svoju priču prije 16 godina isključivo iz ljubavi prema životinjicama i prema prirodi, prema uređivanju vrta, priča Zdenka Matagić, vlasnica Vrtne bajke.


Prije tri godine Zdenka i Željko za javnost su otvorili vrata svojega zelenog carstva. 250 biljnih vrsta i 20-ak iz životinjskog svijeta, u svako godišnje doba čarobno je na svoj način. Ove godine prvi put imaju i ljetni program. 


- Ljeto u Vrtnoj bajci je zamišljeno tako da je svaki dan u tjednu tematski određen. Svako može prema svojim preferencijama odabrati jedan dan i svoj najljepši doživljaj vrta, objašnjava Zdenka.


Djeca se najviše raduju utorku. 


- Djecu najviše, naravno, zanimaju životinje, zato što svaka životinja ima svoje posebnosti. Onda ako nešto zna malo više o tome i ako im posveti pozornosti, i ako ih zainteresira, oni to upijaju k'o spužvice, rekao je Željko Matagić, vlasnik Vrtne bajke.


Zdenka i Željko otkrili su im koja je papiga ovdje najpametnija, koje slatkiše vole životinje u Vrtnoj bajci, nose li koke gaćice i kada idu spavati. I još mnogo toga. 


Najmlađi oduševljeni viđenim i naučenim na ovih 750 četvornih metara gotovo nestvarne ljepote i sklada.  


- Najljepše sam nešto vidio, rekao je Antonio Pilić za zečiće.

 

- Sviđa mi se zeko jer skače, rekao je Emanuel Buha, Osijek.


Baš kao u pravoj vrtnoj bajci, uz biljke i životinje, ova je oaza puna i prekrasnih detalja, maštovitih rješenja i motivacijskih poruka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!