"Faroski kantaduri" među najboljim izvođačima duhovne glazbe na svijetu

25.12.2022.

19:59

Autor: Mirta Šurjak/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Faroski kantaduri

Faroski kantaduri

Foto: Dnevnik / HRT

Mnoga dalmatinska mjesta ponose se svojim izvornim božićnim pjesmama, kolendama. No Stari Grad na otoku Hvaru ipak je poseban. To je zacijelo jedino mjesto s tolikim bogatstvom izvornih pučkih kolendi koje su dobile i jedinstven nosač zvuka, a njihovi izvođači "Faroski kantaduri" među najboljim su izvođačima duhovne glazbe na svijetu.

U tišini zimskog škoja odjekuje pjesma tek rođenom Isusu. Pučki pjevači, Faroski kantaduri čuvari su bogate otočne riznice u kojoj je pohranjeno na desetke izvornih otočnih božićnih napjeva.

- Kad pjevate, osjećate se povezani s precima na poseban način i sve je čovjek se stvarno nekako drukčije, posebno osjeća dok to pjeva, kaže Jakša Vranjican.

- Kolenda je pjesma u predbožićno i božićno vrijeme. To je na otoku bilo kino i kazalište. Kroz kolendu se družite, upoznajete jedni drugi i vidite se u nekom drukčijem svjetlu, ističe Ante Stančić.

Kolenda ili kolijenda kako je Starograđani zovu, molitva je Bogu, kažu. Tko pjeva na slavu Boga, dvostruko moli. Stoga polako i pobožno, baš u ritmu otočnog života zimi, kolendari prolaze starogrojskim kaletama i pjacetama, na radost svojih sumještana.

Po starom običaju pohode se kuće brojnih domaćina, noseći im blagoslov i dobre želje. A oni ih dočekuju skromno, no širom otvorenog srca,uz bićerin prošeka i ružulina, fritule ili otočki pašurate i hrostule.

Stari Grad nije izgubio identitet svojih predaka, unatoč brojnim izazovima modernog doba. Ljubav prema tradiciji i običajima s posebnom se pažnjom prenosi na one najmlađe.

Život na otoku zimi, oduvijek je bio težak i škrt. No druženje uz kolendu, taj nevjerojatan spoj duhovnog i svjetovnog jedinstva unosio je posebnu toplinu u srca svih otočana. Tako će biti i dalje, jer dok je i posljednjeg otočnog djeteta, s njim će živjeti i božićna pjesma njegovih predaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!