Održana procesija "Za Križen"

07.04.2023.

20:08

Autor: Mirta Šurjak/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Održana procesija "Za Križen"

Održana procesija "Za Križen"

Foto: HTV / HRT

Na otoku Hvaru održana je procesija "Za Križen", jedinstveni obred pučke vjerske pobožnosti dug 5 stoljeća. Zbog svoje specifičnosti od 2009.godine je na UNESCO-voj listi nematerijalnih dobara svjetske baštine. Tisuće vjernike hodalo je cijelu proteklu noć za procesijama koje su krenule iz 6 mjesta središnjeg dijela otoka. S njima je bila i naša ekipa. 

Pokora. Zavjet. Osobno predanje Bogu. I tako već 5 stoljeća križ živi s otokom Hvarom. To je put upisan u otočke gene, u tvrdu hvarsku stijenu kojom su nekad hodali njihovi pradjedovi, a sada oni. 


- To je nešto s čime se rađamo, za što živimo i umiremo. Sjećam se te 1990. kad sam imao 22 godine i nosio križ ovdje u Pitvama. To mi je nešto što je ostalo u meni za cijeli život. Svaki put kad vidim križ sjetim se toga križa koji sam nosio, rekao je Tonći Marijan iz Pitva. 


- To se ne može opisati. Svi su ovdje danas. Došli su iz dalekog svijeta zbog ovoga. Za nekoga ovo znači vjera, za neke je običaj. Mi smo ponosni na ovo, kazao je Jelšanin Andro Tomić


Veliki tjedan ili otočki vela šetemona uistinu je velika. Hvarani razasuti diljem svijeta vraćaju se svome škoju, svom praiskonu. Nakon noći provedene u hodu, molitvi, pjesmi Bogu, procesije se vraćaju na svoja odredišta. Fizički iscrpljene, ali duhom obnovljene. Najemotivnije je u Jelsi gdje bosonogi križonoša Miko Visković, kao ponesen nekom nebeskom snaga istrčava posljednjih 100 metra. 


- Noć za pamćenje. Lipa uspomena za mene i sve koji su bili kraj mene zahvaljujući dragom Bogu na ovom putu, rekao je Visković. 


- Ma krasno. Predivno. U srcu mi je bio cijelu noć, pogotovo kad sam ga vidjela onako bosoga da kleči u crkvi ispred Boga, kazala je Margarita Ivanišević, teta križonoše iz Jelse. 


- Ovo se iskazuje kao vrhunac velikog svetog hoda. Kad to kažem ne mislim na onih 25 kilometar već na svih 5 stoljeća tog hoda za križem na ovom prostoru, rekao je don Stanko Jerčić, generalni vikar Hvarske biskupije i jelšanski župnik. 


Na ovoj škrtoj, otočkoj zemlji vjera, pobožnost i snaga tradicije su zapanjujuće. Mali hvarski čovjek uistinu je velik u ljubavi prema Kristovu križu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!