Školu jedrenja u "Mornaru" djeca jedva dočekala

07.07.2021.

07:14

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Mirta Šurjak/E.P.C

Škola jedrenja u splitskom "Mornaru"

Škola jedrenja u splitskom "Mornaru"

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Mornareva škola mora u Splitu prva je takva na ovim prostorima. Utemeljili su je naš poznati jedriličar Filip Jurišić Gašo i trener Aleksandar Jocić. Pohađaju je djeca od 7 do 14 godina, a zbog velikog zanimanja, dogodine se planira i škola za odrasle. Od mora do vapora - u iduća četiri tjedna mali će morski vukovi naučiti sve o moru i brodovima. I mnogo više od toga.

Galerija
"Optimist" ide u more, Škola jedrenja u JK Mornar, Foto: Regionalni dnevnik/HTV/HRT
Trener Filip Jurišić Gašo, JK Mornar, Split , Foto: Regionalni dnevnik/HTV/IMS/HRTBarbara Vesanović Gašić, voditeljica Škole mora  , Foto: Regionalni dnevnik/HTV/HRT

- More, jedrenje, plivanje, ronjenje, sve vezano uz more je u ovoj školi. Osim toga, učimo ih o zaštiti mora i podmorja, kaže voditeljica Škole mora Jedriličarskog kluba "Mornar" Barbara Vesanović Gašić.

Trener Filip Jurišić dodaje da je najveća sramota imati more, živjeti uz njega, a ne znati ništa o njemu. 

- Stoga je ideja ovog projekta djecu naučiti što više o moru, ali ih i zabaviti, poručuje.

U "Mornaru" vlada uzbuđenje. Neki će prvi put izaći na more -  u malim jedrilicama klase "optimist". Zbog škole mora neki su stigli čak iz Zagreba.

- Sam sam sjeo u avion da bih mogao doći. Prihvatili su me svi odlično i zaista mi se čini zabavno, ponosan je Fran Galić

Toma Bošković došao je naučiti jedriti, ali i roniti. 

Među brojnim dječacima našlo se i nekoliko morskih vučica. Odavno je u zaborav pala ona stara kako žene na brodu donose nesreću. Ove su djevojčice zaljubljene u more. A iz tih mudrih dječjih usta i mnogi odrasli mogli bi mnogo naučiti kada je riječ o očuvanju i zaštiti mora.

- Ljudi bacaju smeće u more, a to nije dobro jer se onečišćuje i ribe ugibaju od toga. Imamo jako mnogo zaštićenih vrsta riba i sredozemne medvjedice koje pojedu svu tu plastiku, zabrinuta je Lorena Muslim Balić

Radu škole mora pridružit će se i poznati sportaši. 

- Na sljedećem treningu pridružit će nam se naša poznata plivačica Dina Levačić i naš olimpijac Tonći Stipanović, koji će djeci govoriti o jedrenju, najavila je Barbara Vesanović Gašić.  


 Interes je toliki da će škola trajati sve do početka nastave u onoj pravoj školi u rujnu. Dogodine, kažu, mogli bi otvoriti i školu za odrasle. Bila bi to prva u koju bi zajedno išli roditelji i djeca i plovili u nova znanja i vještine s osmijesima na licu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!