Stari Grad izdašno pomaže obiteljima s troje i više djece

30.04.2021.

07:00

Autor: Mirta Šurjak/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Stari Grad

Stari Grad

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

A dok se mnogi hrvatski otoci prazne, središnji dio otoka Hvara ima sve više mladih obitelji. Stari Grad izdašno pomaže obiteljima s troje i više djece i unapređuje obrazovni standard. Tako je u naselju Vrbanj upravo obnovljen vrtić.


Cika. Vika. Veselje malih Vrbanjana, odnosno Varbanjana kako ovdje na Hvaru kažu, na igralištu upravo obnovljenog dječjeg vrtića u sklopu doma kulture "Matija Ivanić" u srcu najsunčanijeg otoka. 2003. godine ovaj vrtić pohađalo je tek sedmero djece. Danas ih je 24. A broj mališana iz godine u godinu se povećava.

- Ovo je zaista jedno od rijetkih otočnih mjesta u kojem broj stanovnika stalmo raste, poseebno mladih. I u tom smislu grad Stari Grad daje 70 tisuća kuna potpore za treće novorođeno dijete koje je zasada najviše iskoristio Vrbanj i to me posebno veseli, rekao je Antonio Škarpa, gradonačelnik Staroga Grada.

Sportsko igralište i vrtić vrata će službeno otvoriti potkraj svibnja. U obnovu je uloženo oko 6 milijuna kuna, dobivenih putem programa ruralnog razvoja Europske unije. Po završetku objekt će biti bogatiji za potpuno opremljenu sportsku dvoranu, informatički kabinet, čitaonicu i sportsko igralište koje će zajednički koristiti predškolci i osnovci.

- Mi se nalazimo u jednoj prekrasnoj, ali staroj zgradi, koju nije bilo lako obnoviti i prilagoditi suvremenim standardima, ali evo uspjeli smo i veseli me što ćemo u ovom objektu moći provoditi našu nacionalnu kurikularnu reform, rekla je Antonia Bubalo, ravnateljica DV "Sardelice", Stari Grad, Područni vrtić Vrbanj.

Život na otocima, daleko od kopna, nikad nije bio lagan. Stoga veseli svaka ovakva priča. Svako novorođeno otočno dijete budi nadu u bolji život škoja, koji će tako disati cijele godine, a ne samo nekoliko ljetnih turističkih mjeseci. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!