Plivali, trčali i biciklirali oko Hvara za djecu s posebnim potrebama

07.09.2021.

15:32

Autor: Mirta Šurjak/Regionalni dnevnik/V.M./HRT

"Maraton dobrote - Daj 5 za Perle"

"Maraton dobrote - Daj 5 za Perle"

Foto: HTV / HRT

Proteklog vikenda na otoku Hvaru održan je "Maraton dobrote - Daj 5 za Perle" na kojem su sudjelovali domaći sportaši, otočani i gosti. Cilj je akcije bio prikupljanje sredstava za financiranje terapija malih članova Udruge.

Plivanje, trčanje i bicikliranje – „Maraton dobrote“ povezao je sve dobre ljude otoka Hvara. Josip Jakelić i biciklistički klub Teuta prešli su etapu dugu 240 kilometara, maratonac Janez Maroević i prijatelji pretrčali su 42 i pol kilometra, a plivač Toni Pavičić Donkić otplivao je dionicu dugu 27 i pol kilometara od Staroga Grada do Jelse


Pratila ih je ekipa Regionalnog dnevnika:

- Nisam sam, uz mene su prijatelji. Plivamo za nešto dobro, za našu djecu, izjavio je plivač Toni Pavičić Donkić, a biciklist Josip Jakelić dodao: Naporna je i teška utrka, ali motiv je stvarno velik. Nadam se da ćemo na ovaj način pomoći udruzi, rekao je Jakelić.


I za maratonca Janeza Maroevića to iskusvo bilo je dirljivo:


- Gdje god smo prošli, ljudi su nam pljeskali, izlazili van. Vatrogasna vozila su trubila i ovo je stvarno nešto prelijepo. dojam je Janeza Maroevića.


17 štićenika otočne Udruge Perle, djeca s posebnim potrebama i najtežim oštećenjima uz puno ljubavi i pažnje svojih roditelja i skrbnika, trebaju i pomoć stručnjaka, koji bi dva put na tjedan iz Splita dolazili na otok. 


Cjelogodišnja terapija iznosi 220 tisuća kuna, a dosad je prikupljeno oko 200 tisuća kuna.


- Nama roditeljima ovo uvelike olakšava život, jer ne moramo s djecom ići u Split, izgubiti cijeli dan u gradu, na trajektu... Nama su logopedi i defektolozi neophodni ovdje za terapije i nadam se da ćemo skupiti dovoljno novca za godinu dana njihovog financiranja, istaknula je predsjednica Udruge "Perle" Ana Franetović.


Dobrotom svojeg otoka Hvara oduševljen je i član udruge Zvonimir Franetović:


- Dobrotom ovih ljudi, što su odvojili svoje vrijeme i što nam pomažu, kazao je Franetović.


Maraton je završio, a njihova utrka za boljim, ljepšim i kvalitetnijim životom i dalje traje. Sredstva za Perle prikupljaju se do 15.listopada


Pomozimo zajednički da otočne Perle sjaje što ljepše i sretnije i u idućoj godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!