Fešta forske pulene

17.10.2022.

17:25

Autor: Mirta Šurjak/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Fešta forske pulene

Fešta forske pulene

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Tradicionalan je i susret tradicijskih brodova Dalmacije - Fešta forske pulene. Sudjelovalo je 18 brodova koji su zaplovili od hvarske luke do Palmižane na otočiću Sveti Klement pokraj Hvara.

Starinske morske ljepotice i ljepotani razapeli su jedra. Gajete, leuti, kajići i guci zaplovili su od Hvara do uvale Vinogradišće na Palmižani.

- Ja ne mogu ovo opisati. Rekcije ljudi na održavanje ove manifestacije su strašne, oduševljeni su jednostavno, ističe organizator "Fešte forske pulene" Tonko Buzolić.

- Sezona je na izmaku već. Ovo je i prilika za nas malo, da se odmorimo i podružimo međusobno na ovakvim manifestacijama, kaže gradonačelnik Hvara Rikardo Novak.

18 brodova iz cijele Dalmacije. Među njima i Korčulani sa svojom kultnom gajetom Korčulanka. U Hvaru su kao doma. S manifestacijom plove od njezinih početaka, po bonacama i neverama. Kakva je bila plovidba od Korčule do Hvara?

- Prvu uru je bilo dobro.Lipo mirno, a onda se diga maeštral i tili smo odustat jednu tri, četri puta, ali nakraju smo ipak došli do Hvara, kaže Mojmir Jovanović iz Udruge korčulanske drvene brodogradnje "Korčulanka".

U more se, kažu, zaljubiš od rođenja. Ljubav je toliko jaka da te veže do kraja života. To najbolje znaju najmlađi Hvarani, koji su moru posvetili i prigodnu izložbu svojih radova.

- Ponosni smo na to što djecu odgajamo i pripremamo na život s morem i uz more. Ta zadaću zaista s posebnom radošću obnašamo, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića "Vanđela Božitković", Sanja Ćurin.

Hvar nije samo odredište "partijanera". Ima bogatu pomorsku povijest i baštinu koju treba sačuvati od zaborava.

Maritimnu ostavštinu predaka treba prenositi i na mlade naraštaje, baš kao što to već 12 godina s ljubavlju radi ova manifestacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!