Procesija "Za križen": Emotivan i dirljiv trenutak

06.04.2023.

Zadnja izmjena 23:12

Autor: Mirta Šurjak/Dnevnik/IMS/HRT/T.D.

Za križen

Za križen

Foto: Dnevnik / HRT

Na Veliki su četvrtak, kao i prijašnjih godina, iz šest župnih crkava na središnjem dijelu otoka Hvara u 22 sata krenule procesije. 

Točno u 22 sata na 25 kilometara dug put krenulo je šest mjesta otoka Hvara-Jelsa, Vrisnik, Svirče, Pitve, Vrbanj i Vrbovska.

- Hladno je, zima je i mnogi kažu da se ne sjećaju da je ovako jaka bura puhača, ali što su veći i teži izazovi to je radost još veća, rekla je u Dnevniku 3, Mirta Šurjak. 

Istaknula je i kako je zanimljivo da jelšanski križonoša 28-godišnji Miko Visković večeras gospodnjih putevima hoda potpuno bos.

- Na tisuće vjernika, ove godina velika jelšanska procesija nakon pandemijskih godina, dodala je Šurjak.

Iz srca Londona vratio se u srce rodnog škoja. 28-godišnji poznati i priznati chef Kristijan Rojnica iz mjesta Svirče vratio se svojim korijenima. Putevima svojih predaka noćas će ponijeti Kristov križ, osobni zavjet pokore i ljubavi.

- Hćemo odati od postaje do postaje, od sela do sela, kako bi život sjedinili s Kristom u procesiji dugoj preko 5 stoljeća. Zavjetovao sam se na ovoj suzi djedovine svoje da ću ovo napraviti, istaknuo je Kristijan Rojnica, križonoša.

- U Crkvi ljudi imaju još volju, želju zadržati i sačuvati tradiciju pobožnosti i vjere.T u fenomen križa sigurno zauzima posebno mjesto, rekao je don Mili Plenković, župnik Župe sv. Marije Magdalene, Svirče.

- Kad utihnu hvarske pjace, kalete i dvori crkvom odjekuje pjesma ljubavi prema Bogu. Već 5 stoljeća u Svirčima čuje se "barabon"- plač proroka Jeremije, rekao je Petar Lučić, kantadur iz Svirača.

- Pripremam se za našu višestoljetnu tradiciju gdje su naši preci nama ostavili križ u znak ljubavi i simbolike života, rekao je Andro Tadić Šilo, autor instalacije "Jedra Kristove ljubavi".

Svaka mjesna procesija ima svoje specifičnosti i poseban vjersko-kulturni identitet. U obližnjoj jelšanskoj luci za hodočasničke su razapeta jedra Kristove ljubavi.

- Otočku tradiciju kao što je put kriza teško je ne prihvatiti. Teško je ne prihvatiti drače koje vas ubodu ljubavlju prema Kristu, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!