Brzina, adrenalin, gušt - windsurfer

10.02.2021.

07:00

Autor: Mirta Šurjak/Regionalni Dnevnik/P.F./HRT

Windsurfing - jedrenje na dasci

Windsurfing - jedrenje na dasci

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Windsurfing, odnosno jedrenje na dasci, sve je popularniji sport i u Hrvatskoj. A s novim, tanjim i bržim daskama za jedrenje, windsurfere od sada slobodno možemo zvati letačima na morskim valovima.


Kad spojite brzinu, adrenalin i čisti gušt dobijete splitske windsurfere - letači na morskim valovima, predvođene velikim entuzijastom, 30-godišnjim trenerom Marinom Siriščevićem.

- Realno za ovo treba imati ekstra balans, veći nego u ijednom drugom sportu i treba proći školu jedrenja, objasnio je Sirišćević, inač trener Jedriličartskog kluba K Labud iz Splita.

- Teško je, ali kad ovo voliš nađe se i snage i vremena za to, smatra Ian Anić iz JK Labud.

- Cijeli  život sam ljubitelj mora i stvarno ne postoji nijedan sport koji ti može dati ovoliko adrenalina i brzine, rekao je Bartol Urem, član JK Labud.

Među desetak surfera je i jedna djevojka - Palma Čargo. Brončana s nedavno održanog europskog prvenstva u klasi RS:X. Malo je nedostajalo da se kvalificira na Olimpijske igre u Tokiju. Ostala je nažalost prva ispod crte.

- Mogu se još nadati "wild cardu" (pozivnici ako netko odustane op.a.), ali to ne ovisi o meni, rekla je Čargo, članica JK Labud.

Na pitanje što treba imati jedan dobar surfer odgovara:

- Upornost i ljubav prema ovom sportu.

Ljubav je pokretač svega u svemiru. A uz ljubav, windsurfere još će brže pokretati nova, atraktivnija, daska, IQ foli. Na njoj će se jedriti nakon Tokija i pripremati za predstojeće Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

- Moramo se fokusirati na to novo jedrenje,koje još realno niti ne postoji, naglasio je trener Siriščević.

Novo jedrenje, novi izazovi. Nadamo se i novi, što bolji, rezultati s kojima će neki od ovih windsurfera doletjeti i do Olimpijskih igara u Parizu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!