Splićani dobili nov ulaz u carsku palaču

02.02.2022.

17:18

Autor: Mirta Šurjak/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Splićani dobili nov ulaz u carsku palaču

Splićani dobili nov ulaz u carsku palaču

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U sklopu uređenja Pazara i Hrvojeve ulice u Splitu uklonjeni su štandovi i otkrivene istočne zidine Dioklecijanove palače. Splićani i njihovi gosti tako su prvi put u novijoj povijesti grada dobili nov ulaz u carsku palaču.  

Galerija
Split, Foto: Regionalni dnevnik/HRT
Split, Foto: Regionalni dnevnik/HRTSplit, Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Uklanjanjem štandova, carska Dioklecijanova palača dobila je sasvim novu, dosad neotkrivenu vizuru. 

- Radovi idu poprilično dobro, odvijaju se kontinuirano. Uskoro bi trebali pristupiti i detaljnoj obnovi istočnog zida palača, nakon što se prethodno pribavi sva potrebna dokumentacija, rekla je Jasna Jerkov, voditeljica odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu grada Splita.

Štandovi koji su više priličili nekakvom sajmištu, a ne srcu UNESCOVE kulturne baštine, kroz desetljeća nisu samo nagrdili vizualni identitet, već su i dodatno devastirali zidine palače. U prvoj fazi čišćenja i uređenja restauratori su imali i više nego pune ruke posla.

- Kako su zakupci štandova morali na neki način učvrstiti te štandove, oni su u kamene dijelove bušili raznim metalnim vijcima, željezom, okovima i raznim drugim profilacijama, rekla je Ela Mrduljaš, restauratorica.

Splitski pazar, jedna od žila kucavica grada odsad će biti koncipiran na malo drukčiji način. Dio štandova sa Srebrnih vrata premjestit će se na južnu stranu, prema rivi.

- Trudimo se to odraditi što bezbolnije da svaki od tih zakupaca može nastaviti posao, dobiti novo mjesto i da nikome ne bude ugrožena egzistencija, istaknuo je Siniša Gašparević, direktor Parkova i nasada.

Zakupci štandova dobit će novo prodajno mjesto, a još važnije od toga - Splićani i njihovi gosti dobili su nov ulaz u carsku palaču, kakav i dolikuje gradu slavne tisućljetne povijesti. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!