Ljubica i Albert u svom vrtu uzgajaju jestivo - cvijeće

17.12.2024.

07:00

Autor: Zdravka Giacometti/V.M./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Moto OPG-a Ljubičin vrt u Jakovlju pokraj Zagreba je "iskoristiti sve što je jestivo i ne dopustiti da povrće i voće propadne." Odnedavno se u pripremi hrane koriste i jestivim cvijećem.

Ljubica Marinculić se iz Zagreba odavno ponovno vratila u rodno Jakovlje sa suprugom Albertom kako bi proizvodili hranu. Sade sve što vole ili što je jestivo, a u njihovu su dvorištu i mnoge životinje. Svojim radom žele podržavati bioraznolikost.

- Htjela sam svojim primjerom pokazati da čovjek može sam nešto pridonijeti ovoj prirodi, ne samo je uništavati jer to se strašno mijenja. Ja kao dijete pamtim ogromna stabla ovdje u selu. To su male kuće bile, stabla velika, puna voća. Gdje god ste otišli, tu ste mogli nešto pojesti, neku voćku, prisjeća se Ljubica.

Ljubica Marinculić

Ljubica Marinculić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- I onda su došla vremena kada su svi počeli rušiti ta stara stabla i saditi nekakvo ukrasno grmlje koji čim manje ima lišća ili da ga ne pušta, pa travnjake kositi cijelo ljeto... Svako može proizvesti hranu koja ima volje, i na maloj parceli ili velikoj pa da ima suvišak pa da prodaje. Ima puno ljudi koji proizvode hranu. Ja baš puno poznam OPG-ova kojima je to dodatni posao i proizvode da se time nekoliko obitelji bez puno truda može prehraniti, ne samo jedna. Imamo 13 do 15 obitelji koje cijelu godinu na tjednoj bazi uzimaju od nas ono što imamo u tjednoj ponudi. Nekad ima više krumpira ili ima batata, ali oni su zadovoljni s tim, već što vi jedete, to i mi jedemo. Trudimo se osigurati im šarolik i raznolik asortiman, priča Ljubica.

Ljubičin vrt

Ljubičin vrt

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Često u ekološkoj proizvodnji nešto ne uspije jer je takva godina, a zaštitna sredstva se ne koriste... No, drugo uspije i iznad očekivanja, a dobrobiti biljaka služe i životinje.

- Imamo koze, to je odavno, još dok je moja mama bila živa. Prije smo nekad i goveda imali, sada imamo jokoši, purane, patke, jureka, katicu, konje, ponije... Meni je nezamislivo baviti se poljoprivredom ako nemamo svoj stajski gnoj, zato ga prvenstveno koristimo, on nam se čini najadekvatniji za to, jer zemljište se ne može toliko obogatiti peletima samo, ipak kad vi u njega dodate stajski gnoj postane živo, napominje Ljubica.

Ljubićina i Albertova okućnica puna je cvijeća, a sve se više njime koriste i u prehrani.

- U zadnje vrijeme mene to posebno fascinira. To je tzv. novo povrće koje je postalo vrlo popularno. Postoje brojne i znanstvene studije, vrlo je popularno među restoranima, svakako među barmenima. Tako da mislim da je to na neki način jedan novi oblik iskorištavanja onoga što nam priroda daje. Tako je i naš koncept da na OPG-u koristimo apsolutno sve. Dakle, gotovo svo cvijeće je jestivo, osim onoga koje nije i koje je opasno naravno za konzumiranje, ali ono što je najvažnije kad se govori o jestivom cvijeću je da to mora biti ili uzgojeno u vlastitim uvjetima ili pod strogo ekološkim načelima, kaže prof. dr. sc. Albert Marinculić.

Albert Marinculić

Albert Marinculić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ove godine buče su obilno rodile. Od buča ili od batata prave se namazi u koje se dodaje cvijeće ili njihovo lišće. Umiješaju se u namaz ili su jestivi ukras.

- Kralj među jestivim cvijećem bi rekli da je dragoljub. On ima jedan posebnu pikantnu aromu i savršeno odgovara različitim salatama. Mi pripremamo različite namaze od toga, mogu se raditi bruskete s dragoljubom, dakle, apsolutno sve... Tulipan je izvrstan, gladiola je savršena, oni cvjetovi gladiole punjeni različitim kombinacijama s vrhnjem, sirom... Vrlo, vrlo su ukusni cvjetovi. Naravno, to može biti i gonfrena. Dakle, sve ono što više manje imamo u vrtu. Pored svega onog samoniklog jestivog bilja, recimo savršen je jaglac, dodaje Albert.

Iz Ljubičina vrta

Iz Ljubičina vrta

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vjerojatno će i cvijeće uskoro biti za zimnicu po kojoj je Ljubica poznata. 

- Budući da smo pobrali dosta ovih buča, pa mi radimo zimnicu iz svega što imamo. Šteta je da nešto propadne, pa onda trenutno radim gusti sok od buče, jabuka, krušaka i mrkve. Inače od svih tih viškova koje ne prodamo prakticiram napraviti nekakvu zimnicu, bilo u vidu sirupa, sokova, džemova, zaključila je Ljubica.

A zimnica i namazi su bez konzervansa i sa što manje dodataka, ali poželjni ukras i dodatak - jestivo je cvijeće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!