Jastrebarsko nema svoju tržnicu, no u centru grada već se godinama održava popularni Plac Mljac. Na glavnom jastrebarskom trgu tržnica "gostuje" svake prve subote u mjesecu, a uskoro će biti i svake treće.
12.03.2025.
15:39
Autor: Zdravka Giacometti/V.M./Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Jastrebarsko nema svoju tržnicu, no u centru grada već se godinama održava popularni Plac Mljac. Na glavnom jastrebarskom trgu tržnica "gostuje" svake prve subote u mjesecu, a uskoro će biti i svake treće.
Jaskanski Plac Mljac već se pet godina održava na glavnom trgu.
- To je sajam koji nudi domaće proizvode, prvenstveno domaću hranu, hranu proizvedenu na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Zatim nudi i prirodnu kozmetiku, sadnice cvijeća, povrće i tako dalje. Mi se širimo i u ponudi i u broju OPG-a, odnosno izlagača, tako da je na svakom našem sajmu između 30 i 35 izlagača, a u vrijeme blagdana i po 40-ak, ističe organizatorica sajma Ljiljana Meštrić.
Jastrebarski kraj pun je proizvođača hrane. Na OPG-u Gregorić uzgajaju povrće u jagode, na polju i u nekoliko plastenika. I Damir Gregorić prodaje na Placu Mljacu u Jastrebarskom.
- Plac Mljac je jedna dobra stvar, tako da možemo proizvoditi i prodati praktično na kućnom pragu. Jastrebarsko je blizu mog mjesta Hrastja. I to je idealno mjesto gdje svoje viškove koje proizvedemo, plasiramo. Ljudi su oduševljeni. Ne tretiram proizvode previše, ne mogu reći da uopće ne tretiram, ali minimalne količine pesticida upotrebljavam i ljudi su stvarno zadovoljni, ističe Damir.
Kod Damira ima salate, luka, špinata, matovilca, kelja, zelja....
- Imam domaći krumpir koji je uskladišten, imam batat koji je uskladišten, imam češnjaka, imam luka, celera, peršina... Izbor je velik, dodaje Damir.
U selu Plešivica Mirjana Šestak i njezina obitelj rade u svojoj sirani.
- Dvadeset godina radimo ovaj obiteljski posao, ja, muž i dva sina. Na našem području jako se traži svježi sir i vrhnje, tako da nastavljamo zadržavati to. Onda smo dodali kuhani sir, kako se i nekada kuhalo, radimo i polutvrde i tvrde sireve, malo se igramo dodacima i začinima. Trudimo se da smo kvalitetni. Proizvodi su od punomasnog mlijeka. Mi ništa ne ubiramo. Kako se nekad po tradicionalno radilo, tako radimo mi i danas, ističe Mirjana.
Njihova je sirana velika podrška domaćim mljekarima.
- Sirovinu kupujemo. Već 15 godina vršimo kupnju mlijeka. Počeli smo sa svojim kravicama. Mlijeko uglavnom dolazi iz Krašića i Pribića, to je malo brdski dio. To su naši kooperanti koji su pod ugovorom i netko od mojih sinova ili suprug svako jutro ide od vrata do vrata i pokupi to mlijeko u cisterni i doveze doma. Proizvodnja kreće svaki dan. A Plac Mljac, to je jedna prekrasna priča koja je od početka je mala, skromna i zatajna, no sad se to razvilo u jako, jako lijepu priču, rekla je Miriana.
Od sada nadalje Plac Mljac u Jastrebarskom održava se svake prve i treće srijede u mjesecu na glavnom gradskom trgu, a osim lokalnih proizvođača hrane, predstavlja i udruge.
- Zvali smo kulturno-umjetnička društva ili pjevačke zborove, zatim puhačke orkestre kojih, primjerice, ima jako puno na području Jastrebarskog. Sada očekujemo da će taj naš sajam sve više poprimati ne samo mjesto trgovine, nego da će biti sve više mjesto druženja i prezentacije svega onoga što naš kraj, što Jastrebarsko i okolica jesu, zaključila je organizatorica sajma Ljiljana Meštrić.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora