Pisanice ogrnute perlicama po uzoru na starinski nakit

17.04.2022.

06:33

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Pisanice ogrnute perlicama po uzoru na starinski nakit

Pisanice ogrnute perlicama po uzoru na starinski nakit

Foto: HTV / HRT

Blagdan Uskrsa kreativcima je veliki izazov i inspiracija. Pa tako i gospođi Jadranki Bagladi koja je uskrsna jaja odjenula na neobičan način. Inspiracija su joj bile tradicijske ogrlice bogate perlicama i živopisnim ukrasima.

Jadranka Bagladi već 15 godina njeguje tradiciju izrade etno nakita. Modne ukrase poput ogrlica, narukvica i naušnica upotpunila je ovoga Uskrsa pisanicama. Tako je željela popularizirati hrvatski tradicijski nakit.

- Uvijek sam se voljela obući lijepo i imati lijepi nakit imati - i onda sam ga htjela sama i izrađivati. Međutim, prije 15 godina u Zagrebu se podučavala samo izrada tradicijskog nakita i tako sam izradila svoju prvu ogrlicu - Mljetski kolarin, kaže Jadranka.

Svaka ogrlica pripada različitom kraju i nosi svoju priču. Ogrlice su služile kao inspiracija za uskrsna jaja opletena hrvatskim motivima. Tako je izradila jaje obučeno poput slavonske 'šticle' koje na vrhu ima opletn dukat, sa 1.300 perlica.

Osim 'slavonskog jaja' Jadranka je izradila i jaje iz Baranje, po uzoru na baranjsku ogrlicu te jaje ispirirano brošem preko kojega se nosila ogrlica - grlinček.

- Područje oko Zagreba ima dosta tih 'đunđeva' ili crvenih niski. Ali ima ih i u bijeloj i bijelo-plavoj boji. Nosile su ih žene u okolici Siska koje su u koroti, objašnjava gospođa Jadranka pokazujući 'đunđeve' napravljene prema ogrlicama iz Etnografskog muzeja.

Osim hrvatskih etno motiva, gospođa Jadranka izrađuje i tradicijski nakit susjednih zemalja.

Kad radite ono što volite, onda nema kraja ni vašoj mašti ni kreativnosti - sa smješkom na licu poručuje čuvarica tradicije naših predaka koja je po struci ekonomistica, a radila je u Ini.

Svojim rukotvorinama Jadranka Bagladi odaje počast prošlosti. Začinivši sve modernom notom, s veseljem dočekuje budućnost. Jer moda se mijenja, ali tradicija ostaje utkana u nama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!