Računalni tehničar uzgaja bobičasto voće na svom OPG-u

12.05.2021.

11:04

Autor: T.V./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Matija Andrašević

Matija Andrašević

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Matija Andrašević poljoprivredom se odlučio baviti kada je imao samo 19 godina. Danas ovaj 24-godišnjak, inače računalni tehničar po struci, na svojem OPGu uzgaja bobičasto voće, a ušao je i u uži izbor za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika. 

Kaže kako se nakon završetka školovanja "tražio", nije se vidio u uredu, a nakon odrađene sezone u Rovinju odlučio se početi baviti poljoprivredom.

- Po struci sam računalni tehničar, vrlo tražen posao, ali evo 2016. sam uz pomoć roditelja pokrenuo OPG, odnosno uzgoj ekološkog bobičastog voća. Krenuli smo od 4000 metara kvadratnih, odnosno skoro pola hektara zemlje koja je preko 30 godina bila zapuštena. Sada se to proširilo na dva hektara zemlje. Nakon završetka školovanja sam otišao na sezonu u Rovinj, radio sam u turističkom i ugostiteljskom sektoru gdje sam vidio kolika je potražnja za bobičastim voćem. Po završetku sezone vratio sam se kući i u razgovoru s roditeljima odlučio. Jednostavno sam se "tražio", nisam se vidio u uredu i došli smo u biti na ideju kako bi naš hobi pretvorili u posao, rekao je Matija Andrašević gostujuću u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Priznaje kako je na početku cijele priče i nije znao kakav ga posao očekuje.

- Moram priznati da smo na početku bili dosta neuki i nismo znali koji posao nas čeka. Nekako smo to sve olako shvatili. No vremenom je taj hobi prerastao u posao, tražio je edukacije, dodatna saznanja, informacije potrebne za uzgoj bobičastog voća. Svaki dan naučimo nešto novo - istražujemo ono što nas interesira, objašnjava. 

Na svom OPG-u, kaže, uzgaja aronije, kupine, maline, crni i crveni ribiz te američku i sibirsku borovnicu.

- Time smo zaokružili kompletnu priču o bobičastom voću, ističe.

Kaže, iako žive u Zagrebu a podrijetlom su iz Slavonije, tijekom posjeta obiteljskom prijatelju u Moslavini vidjeli su zapušteno zemljište, svidio im se taj kraj, ideja je bila da tamo naprave vikendicu da se "imaju gdje maknuti iz Zagreba".

Ovaj vrlo ozbiljni 24-godišnjak ističe kako je u svakom poslu, bila to poljoprivreda ili IT sektor, bitna edukacija.

- Za sve treba vremena, sve kreće od početka, za sve se treba educirati, pa tako i za poljoprivredu. Potrebno je puno vremena, puno truda uložiti u to sve. Ne dolazi sve preko noći, stalno treba učiti, treba pratiti novosti, poručio je.

Kaže kako su njegovi prijatelji bili u šoku kada im je rekao da se odlučio baviti poljoprivredom.

- Danas je rijetkost čuti da se mladi žele baviti poljoprivredom. I danas kad me prijatelji zovu na kavu moram odvagnuti mogu li to. Možda ovo neće lijepo zvučati ali trenutačno sam fokusiran na posao. Radimo od jutra do navečer. Svaki dan iz Zagreba ujutro putujem u Voloder, a navečer se vraćam u Zagreb, to je 70 kilometara u svakom smjeru. Uvečer sam umoran. Ponekad je teško gledati kako se vaši prijatelji zabavljaju a vi jednostavno morate otići na spavanje i pripremiti se za sutrašnji radni dan, rekao je Matija dodavši da ipak nastoji osigurati vrijeme i za privatni život.

Na natječaj za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika ove se godine prvi puta prijavio.

- Vidjet ćemo kako će sve to proći, skromno je rekao Matija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!