U turizmu sve više zahtjeva za smještaj osoba s invaliditetom

24.11.2022.

07:00

Autor: Anita Bartolović/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Turizam dostupan svima

Turizam dostupan svima

Foto: HTV / HRT

U turizmu je sve više zahtjeva za smještaj osoba s invaliditetom. Stoga je Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre odlučilo educirati iznajmljivače - kako smještaj prilagoditi gostima s invaliditetom.


Mirjana i Mile Vojinović svoj privatni smještaj već su prilagodili osobama s invaliditetom, i to prema pravilniku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. 

- To je dupli rukohvat s visine 60-90 zaobljen i prilagođen visini rampi koja je u padu, rekao je Mile Vojnović, privatni iznajmljivač.

- Razne druge stvari kao što su visina utičnica, razvodne ploče, prekidača, okretišta u sobama znači prostor da se čovjek može okrenuti s kolicima i tome slično, naravno najveća prilagodba kod nas je barem bila u kupaoni, rekla je Mirjana Vojnović, privatna iznajmljivačica.

Privatnih je smještajnih objekata u Puli 3100. Projektom ACCESS želi se saznati točan broj smještajnih objekata prilagođen osobama s invaliditetom. 

- Motiv je da saznamo koliki je broj iznajmljivača nekakve određene uvijete u svom smještaju prilagodio, koji bi eventualno mogli prihvatiti osobe s invaliditetom, rekla je Sandra Lorenzin, dopredsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istrea.

Uz to što se uređenjem smještaja za osobe s invaliditetom postaje konkurentniji na tržištu, važna je i socijalna komponenta.

- To su gosti koji putuju u pred i posezoni, većinom koji ne putuju sami i imaju pratitelje i koji uz to imaju neke posebne usluge, koje trebaju koje se isto tako mogu valorizirati i na kraju krajeva produžiti sezonu u svom objektu, istaknula je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule.

- Da razvijemo svijest o važnosti pristupačnog turizma i da polako počnemo graditi pristupačan turizam. Ljudsko je pravo putovati i imati turističko putovanje na jednakoj osnovi sa svima ostalima, naglasila je Dina Konstantin, tajnica Društva osoba s invaliditetom južne Istre.

Samo su dvije pulske plaže prilagođene osobama s invaliditetom. Prilagodbom prostora Pula, ali i cijeli istarski poluotok okreću se novim trendovima s ciljem pružanja turističkog doživljaja bez barijera. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!