'Ja sam Petra, nećete me slomiti'

19.09.2023.

08:45

Autor: Nika Jelavić/D.M./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Predstavljamo knjigu o osobnom rastu i razvoju kroz autobiografske priče o rastavi, samohranom majčinstvu, gubitku i pronalasku sebe. Promocija knjige 'Ja sam Petra nećete me slomiti" autorice Petre Heisinger održat će se 20. rujna u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Bili su njih dvoje oboje obožavani, a neželjeni - jer dijete kakvo sam bila ne zna željeti dijete. Ali to su bila najdobrodošlija i najvoljenija djeca u povijesti nenadane i nadane, neželjene i preželjene djece. Izgubljenih obraza, neodrezanih noktića, musavi, neispeglani, ali nagrljeni, razigrani i slobodni, a slobodom ukroćeni. Kako i dolikuje meni, tada tek udanoj studentici umjetnički neporedane glave. Bila su to djeca koja su u meni spasila dijete. A postali su danas mudriji, sposobniji neoštećeniji, zdraviji i bolji ljudi od mene.

Ulomak iz knjige

Dio je ovo drugog poglavlja knjige “Ja sam Petra, nećete me slomiti”. Jedan od izazova s kojima se Petra Heisinger, trenerica fitnessa i nutricionistica, flautistica te po struci politologinja, susrela su dvije studentske trudnoće. Udala se na prvoj godini studija, što je, kako kaže, bio skandal i mnogi su joj govorili da će rano postavši majkom izgubiti sebe. Ipak, na stranicama knjige govori o čuvanju sjaja u dječjim očima koje su poslije vratile sjaj njezinima.

'Pospremi glavu'


- Prati netko topot naših stopa i sve se nešto zaokružuje ako ne savijemo ni glavu ni kičmu pred svim onim zlogukim vranama koje su tu da nas straše. Ja sam ih iskoristila da me kale. (...) Poanta je da po završetku čitanja ove knjige i njezinog nastavka kroz program Pospremi glavu - svaki čitatelj umjesto moga imena može staviti svoje ime i zauzme najvišu razinu leta, odnosno života svoga bića, kaže Petra koja če u knjizi često i referira na orla, odnosno na kondora i promociju prati kompozicijama na flauti. Jedna od njih je redovito Kondorov let.

Mučna rastava 'savršene obitelji'


Rano je iskusila obiteljski život, ušla u brak, no samo naizgled taj je život bio bajka. Tako progovora o mučnoj rastavi.

Bila je to, kaže "jedna prekrasna obitelj u kojoj se samo malo trebaš smanjiti, samo malo trebaš progutati i bit ćeš dobra, brižna mamica, ženica, dobrica". Pristala je jer podržava obiteljske vrijednosti.

- Međutim, taj 'malo pomalo' ne prestaje s obzirom na to da se ne reagira odmah. Tako smo se u pretvorili u obitelj koja je prema vani bila savršena, a unutra je bio pakao. I sad imamo dvije opcije. Prvo - priznati si, drugo - krenuti to rasplitati, što je teško i zastrašujuće i treće - rješavati sve tehničke izazove koji te dovedu do te situacije, tumači Petra.

Povežeš sve - i to da su mnoge žene u velikim izazovima. I ne samo žene. Ovisno opet na koji način čovjek strada. Ako odustane od borbe za sebe i prepusti se udarima koji dođu kad ne znaš na vrijeme postaviti granice samopoštovanja i kad dozvoliš da ti na krivi način definiraju prekrasne pojmove tipa obitelj, brak, prijateljstvo, roditeljstvo, nesebičnost, poniznost itd.

Petra Heisinger

Na nama je da izaberemo hoćemo li se hrabro dići i napustiti ono što nam ne dopušta da rastemo, pa i pod cijenu osude okoline, ili ćemo saviti glavu, ubiti orla u sebi, pokušavati se prilagoditi lažno nametnutim normama i živjeti lažni život, ističe.

Polazišna točka za život u hrabrosti


- Čuda su moguća kada se u ljubav vjeruje i neumorno, nepokolebljivo djeluje. To je ono što želim prenijeti čitatelju, i dati mu utočište - ali i polazišnu točku za jedan život u hrabrosti, kaže Petra.

Rastava i samohrano roditeljstvo veliki su izazovi, ali najveći je - put pronalaska sebe, unutarnje sazrijevanje, napominje. Ona je nevolju iskoristila kao poligon za vlastiti rast te putem pronašla mnoge istomišljenike koji su postali ne samo prijatelji nego i obitelj.

Snaga u dobrim ljudima, netaknutoj prirodi, Bogu


- Snagu pronalazim u dobrim ljudima. Snagu pronalazim tamo gdje je najveći izvor istinske snage, istinska ljubav, netaknuta priroda. Ono što čovjek još nije uspio ogaditi svojim krivim izborima. Mogu slobodno reći da snagu pronalazim, između ostalog - u Bogu, u svojoj djeci i u zaslugama onih koji se opredijele za život u krajnosti, po cijenu života i smrti, dodaje.

'Motivacija svakomu da ne umanjuje sebe'


Knjiga je ovo koja pokreće, kao polazišna točka namijenjena je svakomu tko je spreman ohrabriti se i raditi na sebi. Kako čitatelji kažu, knjiga je to o tome kako nemoguće može postati moguće. Autobiografskog karaktera, knjiga daje savjete i, ono što je najvažnije, motivaciju svakomu da nadraste izazove a da sebe ne umanjuje.

--- citat ()Lijepo je što me život pitao puno. Tako sam davajući mu to sebe produbila. To nije sve. Reprogramirala sam se, vratila na tvorničke postavke, nov poslovni život, nov privatni život. Neizmjeran strah hoću li s djecom završiti na ulici. Znaš što ću ti reći. Istinita je rečenica koju sam jednom čula. Dva najjača bića na Zemlji su majka bolesnog djeteta i samohrana majka.

Ulomak iz knjige

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!