Kefirolicious - blog s jelima od kefira

17.08.2022.

11:13

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro Hrvatska/HRT/I.B

Kefirolicious - blog s jelima od kefira

Kefirolicious - blog s jelima od kefira

Foto: DJH / HRT

Može se reći kako živi prema Hipokratovoj izreci "Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana!". Vedrana Orlović otkrila nam je više o svojoj borbi s celijakijom i kako je otkrila ljekovita svojstva kefira.

Kefir je magičan sastojak koji joj je izliječio crijeva, a bezglutenskom prehranom održava zdravlje. Tijekom borbe s kožnom celijakijom, koja traje više od 20 godina, Vedrana Orlović odlučila je sama izrađivati domaći vodeni i mliječni kefir te ga uključiti u prehranu.

- Kroz cijeli život sam se naučila nositi s određenom razinom boli. Bolovi u glavi, bolovi u crijevima te crvene točkice na koljenima i laktovima. Zapravo, ako nije alarmantno do te razine da morate završiti u bolnici, to je nešto s čim se naviknete živjeti. I onda shvatite u određenom vremenu kako život postaje kompleksniji i obaveze postaju veće i razina stresa se malo nagomila, da zapravo ti bolovi postanu takvi da vas sprečavaju da radite normalne stvari, ali i one stvari koje zapravo su mi gušt.Na moju sreću nisam imala tolike tegobe da bi, recimo, završilla u bolničkom liječenju, ali imala sam sreću sama eksperimentirati, zapravo uz pomoć specijalista, tj. nutricionista i dermatologa, koja je zapravo dermatologica koja je prva otkrila da imam kožnu celijakiju, otkriti što mi zapravo smeta i kako si mogu pomoći, rekla je Vedrana Orlović.

- Kad sam krenula uopće istraživati koji je razlog mojih probavnih tegoba i nekih drugih intolerancija i tog crvenila što sam imala na laktovima, koljenima, zapravo mogu reći da je to bio početak, dodala je.

I tako je nastao Kefirolicious - gastro blog na kojem Vedrana dijeli slatke i slane recepte s kefirom.

- Ono što je meni, recimo, bilo fenomenalno kao i informacija, je da zaliječi crijeva. Znači ja sam se uz proučavanje i čisto činjenicu da imam anemiju i intolerancije, da su mi crijeva propusna. I onda kako sam počela proučavati što su propusna crijeva, kefir koji ima dobre bakterije, pa ima i B vitaminei i mineralne tvari, pa magnezij, kalcij, objasnila je.

Ova gastroblogerica kefir je uključila u svakodnevnu prehranu i s vremenom je svjedočila njegovim ljekovitim svojstvima. To se odrazilo i na njezino zdravlje - koje se znatno poboljšalo.

- Meni je, recimo, najbolji pokazatelj da prije nisam mogle jesti ni mliječne proizvode niti, dobro mlijeko ne pijem, jedino ga koristim za izradu kefira, ali recimo, prije sam guštala u sirevima i onda sam morala prestati jer su mi smetali, ali sad tu i tamo si priuštim i nemam nikakvih problema. Što je meni pokazatelj da zapravo mogu jesti stvari koje prije nisam mogla. S druge strane, anemija je prestala. Ja nemam više problema sa željezom, što je opet bio pokazatelj da su crijeva zacijelila, kazala je.

Za predah od ljetnih vrućina, Vedrana nam je pripremila smoothie, odnosno koktel od vodenog kefira za koji možemo reći da je savršeno ljetno osvježenje s dodatkom cimeta i đumbira.

- Volim ga nazvati koktel iako nema alkohola. Koristila sam vodeni kefir, listiće mente, čajnu žličicu meda, cimeta i mislim da je to to. I zapravo izblenda se i može se staviti u frižider. Sutradan je isto dobar, još je, naravno, i hladan, kaže.

A zatim smo uz Vedraninu pomoć napravili palačinke s kefirom.

- Za palačinke imamo 400 mililitara mliječnog kefira, oko 4 jušne žlice bezglutenske mješavine brašna, dva jaja i cimet i malo ekstrakta vanilije, ali zapravo sve ovisi o ukusu, ističe.

Zdravija je ovo i laganija verzija klasičnih palačinki, a jednako ukusna.

- Mislim da je zapravo zdravlje kao otisak prsta, i ono što je dobro za vas, kako sam rekla, ne mora nužno biti za mene i obrnuto, ali u suradnji s doktorom i nutricionistom mislim da se puno može napraviti sa prehranom, naglasila je.

I dok proučava svojstva kefira, Vedrana Orlović na svom blogu eksperimentira s jelima koja uključuju njezinu omiljenu namirnicu - kefir. Njezina nastojanja da bude zdravija i živi kvalitetnije, prerasla su u strast - sa zadovoljstvom dijeli i osmišljava recepte za slastice od kefira. Naoko dosadna i obična namirnica pomogla joj je u potrazi za zdravijom verzijom sebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!