17:24 / 10.05.2021.

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/HRT/E.L.S.

Svjetski je dan kretanja - pronađite vrijeme i hodajte!

Hodajte za zdravlje

Hodajte za zdravlje

Foto: Pexels / Pixabay

Svjetski je dan kretanja. U svim županijama predstavljene su uređene hodačke staze i parkovi, kao dio projekta "Živjeti zdravo", a sve s ciljem stvaranja poticajnog okružja za redovitu tjelesnu aktivnost. U Osijeku je akcija održana na lijevoj obali Drave, omiljenoj stazi mnogih rekreativaca i ljubitelja zdravog života. 

Mnogi Osječani su itekako svjesni da je zdrav stil života, poticanje na održavanje zdravlja i redovita tjelesna aktivnost imperativ dobrog zdravlja. A današnji dan idealna je prigoda za osvješćivanje i poticanje stanovnika grada na Dravi, prije svega onih tjelesno neaktivnih, da u svoj život uključe redovito hodanje.

- Kretanje je najbanalnija, najosnovnija stvar koja je nas izdigla kao ljudsku vrstu i treba nam da bi očuvali svoje zdravlje, ali ako ga imamo narušenog da ga i sačuvamo unaprijedimo i pomognemo si koliko možemo – napominje Nikola Kraljik, dr.med., koordinator Nacionalnog programa "Živjeti zajedno" za Osječko-baranjsku županiju.

A na Svjetski dan kretanja Osječani su dobili na korištenje i opremljenu hodačku stazu i park za provođenje već niz godina poznate aktivnosti "Hodanjem do zdravlja", ali i za novu - "Volonteri u parku".

Hodačka staza i park na lijevoj obali Drave trebali bi dodatno motivirati građane da s djecom aktivno provode slobodno vrijeme na otvorenom, da se što više kreću, ali i poticati socijalnu integraciju djece s teškoćama u razvoju. Kao i osnažiti međugeneracijsku solidarnost. Jer Osijek je poznat kao grad po mjeri čovjeka.

- Grad zelenih parkova, zelenih oaza, biciklističkih staza – podsjeća Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.

A tu je i vječno pitanje - koliko se vremena na dan trebamo kretati, odnosno hodati?

- Neki stručnjaci već potvrđuju da bi to bilo 30 minuta, ja mislim da se to više odnosi na ovu stariju populaciju, ali s obzirom na to da se ljudi inače sve manje kreću tako da, ako svatko može izdvojiti za sebe 30 minuta, to bi bilo optimalno za naše zdravlje – odgovara Ivan Matančić, prof./voditelj aktivnosti "Hodanjem do zdravlja" i "Volonteri u parku".

Učinimo nešto dobro za svoje zdravlje i svakoga dana pronađimo to vrijeme za hodanje!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!