HRT-ovo "Doba uskoka" u kinima

21.04.2021.

12:38

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

"Doba uskoka"

"Doba uskoka"

Foto: HTV / HRT

Dokumentarno-igrani film 'Doba uskoka' pravi je povijesni dragulj produkcije HRT-a što su prepoznali i kino distributeri. Potpisani su ugovori i 'Uskoci' 13. svibnja kreću u kino distribuciju. 

Više o 'Dobu uskoka' na velikim platnima u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s autorom dokumentarnog filma Božidarom Domagojem Burićem i producenticom filma Marijom Kosor:

- Od početka je plan bio da to bude dvojni projekt: film koji je predviđen isključivo za kina i serija koja ima nešto više dokumentarnih dijelova i koja će se emitirati naknadno na HRT-u, najvjerojatnije krajem ove godine, otkriva Burić.


Film je hibridna forma umjetnosti i edukacije u kojoj su sudjelovali eminentni svjetski povjesničari sa sveučilišta Oxford, Cambridge i Sorbonne, a sama je produkcija na najvišoj svjetskoj razini, s vrhunskom kostimografijom, scenografijom i računalnim efektima.

"Doba uskoka"

"Doba uskoka"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Hrvatska radiotelevizija za potrebe tog projekta dala je izraditi čak 600 raskošnih kostima koji su unikatan ručni rad. Radnja uskoka prati, naime, zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, ali se u određenim prizorima, dotiče i 14. te 15. stoljeća. Snimalo se u Stonu na Pelješcu kada je u pet dana bilo angažirano približno 280 statista s dubrovačkoga područja. Na pelješkom setu je srednjovjekovna stonska tvrđava Veliki Kaštio koja je ovom prilikom postala Senjski trg iz 1450 godine.


Nakon Stona ekipa je otišla u Senj, Grobnik, Ribnik i Trakošćan, kamere su bile i u okolici Trilja i na Braču, a dio kadrova nastao je u studiju Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu u kojem se samo za potrebe serije izgradila replika velike galije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!