Španjolci prvi put nakon pandemije gledali koridu

03.05.2021.

10:10

Autor: Hina/Reuters

Korida/ilustracija

Korida/ilustracija

Foto: Alfonso de Tomas / Shutterstock

Tisuće španjolskih obožavatelja koride navijalo je za matadore koji su se u nedjelju prvi put od početka pandemije koronavirusa vratili u madridsku arenu Las Ventas kako bi se borili protiv bikova.

Uz obavezne zaštitne maske i na označenim sjedalima između kojih je bio razmak kako bi se poštivala fizička distanca, obožavatelji su gledali borbu sedam bikova u sklopu dobrotvorne akcije kojom se prikupljao novac za radnike u tom sektoru, kao i one trenutačno nezaposlene.


Gotovo sve španjolske arene za borbe bikova bile su zatvorene posljednjih godinu dana zbog mjera ograničenja za suzbijanje pandemije koronavirusa, zbog čega su se kontroverzni spektakl i njegovi matadori našli u financijskoj krizi.


Maksimalno šest tisuća ljudi moglo je promatrati borbu s bikovima, što je 40 posto kapaciteta najvažnije svjetske arene za koridu.


Zvjezdana postava boraca s bikovima, uključujući Enriquea Poncea, El Julija i Miguela Angela Pereru, zabavila je privilegirane navijače koji su uspjeli doći do ulaznica. Lokali izvan arene prije natjecanja su bili puni.


 - Vjerujem da su poduzete sve potrebne mjere za potpunu sigurnost, rekao je jedan od zdravstvenih radnika u Madridu Rocío Caete (32).


Španjolci su inače vrlo podijeljeni oko "krvavog spektakla", neki ga smatraju umjetničkom formom, dok drugi misle da je okrutan.


Popularnost borbe s bikovima opala je posljednjih godina jer nailazi na snažno protivljenje sve moćnijeg pokreta za zaštitu životinja i nekih ljevičarskih pokreta, navodi Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!