10:58 / 07.05.2021.

Autor: V.M./HRT

Televizijska primopredaja titule Europske prijestolnice kulture

Ciao, ciao, Rijeka...

Ciao, ciao, Rijeka...

Foto: Rijeka 2020 / EPK

Nakon Galwaya i Rijeke, titulu Europske prijestolnice kulture ponijet će tri grada, Esch (Luksemburg), Kaunas (Litva) i Novi Sad (Srbija), koji će zbog složenih uvjeta izazvanih pandemijom i produženja mandata prijestolnica odabranih za 2020.godinu, titulu nositi u 2022. godini. 

Primopredaja će se održati u televizijskom prijenosu putem irskog TV kanala TG4 i na TG4.ie večeras, u petak 7. svibnja od 19.30 sati.


- Galway je, baš kao i Rijeka, imao iznimno izazovnu godinu provedbe programa Europske prijestolnice kulture. 12- minutni program koji je za ovu priliku pripremljen sadrži samo neke od kazališnih, glazbenih, plesnih, cirkuskih i vizualnih performansa i manifestacija koje su se održale u protekloj EPK godini, predstavljajući tako rad 600 umjetnika i organizacija koji su sudjelovali u programu Galway 2020, najavljuju iz tvrtke Rijeka 2020.

- Biti u prilici pomoći da se ovi projekti i događaji ostvare unatoč pandemiji i drugim nedaćama bila je iznimna čast za Galway 2020. Program je doista odražavao širinu kreativnosti u našoj zajednici. Oduševljeni smo što ćemo dio tog programa predstaviti u ovom filmu i želim zahvaliti svima koji su pomogli u tome – našim kulturnim partnerima, kreativcima, gradonačelniku, Cathaoirleachu i naravno kanalu TG4, izjavila je direktorica Galway 2020 Patricia Philbin.


Svojim će se porukama gledateljima i novim prijestolnicama, koje će simbolično preuzeti svoje titule, obratiti europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel i irska ministrica za turizam, kulturu, umjetnost, Gaeltacht, sport i medije Catherine Martin. Cijeli program prati posebno za ovu priliku skladana kompozicija skladateljice Anne Mullarkey.

Kaunas 2022


- Pripremamo se za najveći kreativni festival; od privremenog do suvremenog, poručuju iz litvanske prijestolnice kulture. Pogledajte promotivni film Kaunasa:

Esch 2022


"Remiksiranje" zajednica bit će jedna od tema Europske prijestolnice kulture u Luksemburgu. Evo njihovog promotivnog filma:
Novi Sad 2022


Treća Europska prijestolnica kulture u 2022. bit će Novi Sad čiji je promotivni video također objavljen na YouTubeu:

Oproštaj od Rijeke 2020


Hrvatska radiotelevizija se od naše Europske prijestolnice kulture oprostila snimkom prijenosa maratonskog koncertnog događaja i tematskom emisijom koju možete pogledati na usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!