Završni koncertni maraton projekta EPK u Rijeci

30.04.2021.

06:45

Autor: V.M./HRT

Rijeka 2020

Rijeka 2020

Foto: EPK / HRT

Maratonskim nastupom riječkih bendova pod nazivom "EPK, ciao, ciao, ciao!" u petak navečer bez publike, s prijenosom putem društvenih mreža obilježena je završnica projekta Europske prijestolnice kulture.

Zbog epidemioloških mjera, publika nije mogla biti na koncertu, ali je mogla pratiti događanje od 19.30 do 23.30 sati putem video streama. Uz nastupe grupa The SIIDS, My Buddy Moose, Borisa Štoka, grupa En Face, Grad, Nena Belana & Fiumens i Leta 3 priređeni su razgovori s brojnim akterima EPK projekta koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi različitih programa tijekom 2020., ali i u pripremnim godinama. 


Projekt Europske prijestolnice kulture 2020. godine je Rijeci i irskom Galwayu zbog pandemije covida-19 produljen na razdoblje do 30. travnja 2021. Koncerti u sklopu "EPK, ciao, ciao, ciao!" održani su u Exportu.

Rezime uz Obersnela i Šarara


Godinu i tri mjeseca Rijeke kao Europske prijestolnice kulture u emisiji Dobro jutro, Hrvatska rezimirali smo u razgovoru s gradonačelnikom Vojkom Obrsnelom i pročelnik za kulturu Ivanom Šararom:

Oproštaj od EPK na HRT-u


Uoči snimke maratonskog koncerta, u subotu, 1. svibnja, na HRT-HTV3 od 20.05 sati prikazujemo posebnu emisiju EPK Rijeka 2020 - Što nam je ostavila.


- Sve je započelo bukom bušilica i brusilica, te osvijetljenim lučkim dizalicama kao počast onome što je u proteklih stoljeće i pol oblikovalo Rijeku kao lučki industrijski grad, ali i kao posveta radničkoj klasi koja je stvarala modernu Rijeku, ističe urednica emisije Ivana Antunović Jović.


Ubrzo nakon glasnog otvorenja manifestacije EPK Rijeka 2020 cijeli svijet se pa i nova prijestolnica kulture suočavaju s pandemijom, zatvaranjem, socijalnom distancom...

- Dan nakon što Rijeka više ne nosi titulu Europske prijestolnice kulture u studiju ćemo pitati direktoricu tvrtke Rijeka 2020 Irenu Kregar Šegota i pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara što nam je EPK ostavila u nasljeđe, najavljuje Antunović Jović.


Donosimo i pregled najvažnijih događaja manifestacije, te pitamo građane Rijeke je li njihov grad opravdao titulu prijestolnice kulture, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek govorit će o važnosti suradnje i solidarnosti, ali i budućnosti Europske prijestolnice kulture.

Volonterima EPK-a posvećen mozaik u nastajanju


U sklopu završnice projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u tijeku je izrada mozaika posvećenog volonterima EPK koji će se u drugoj polovici svibnja postaviti na dijelu zida na riječkom lukobranu.


- Radi se o trajnoj uspomeni na sve volonterke i volontere EPK koji su tijekom godina priprema, a posebno u 2020. sudjelovali u organizaciji brojnih kulturnih događanja i time gradu i projektu dosad poklonili čak 8 tisuća volonterskih sati, ističu iz direkcije EPK.


Riječki program volontiranja u kulturi trajno je nasljeđe EPK projekta te ga Hrvatski kulturni dom na Sušaku nastavlja razvijati i nakon završetka programa Europske prijestolnice kulture.


Galerija
Vizualizacija izrade volonterskog mozaika, travanj 2021, Foto: Rijeka 2020/EPK
Izrada volonterskog mozaika, travanj 2021 , Foto: Rijeka 2020/EPK

Multimedijalna izložba „Točka previda“ na tavanu zgrade PIK-a


Kratko predstavljanju multimedijalne izložbe „Točka previda“ na tavanu zgrade PIK-a u Krešimirovoj ulici 26 u Rijeci, počelo je u podne. 


Izložba, koja je postavljena u sklopu završnice EPK programa, okuplja radove međunarodnih autora i autorica svih generacija koji propituju društvo u kojem živimo u odnosu na sveprisutnost tehnologije i algoritma koji oblikuju našu svakodnevnicu otvarajući novi pogled na poznato, izmještanjem iz prostora ugode i ukazujući kako je privatno iskustvo politično, smještajući zajedničko u fokus.


- Izložba, koju će publika moći pogledati u petak od 12.30 do 20 sati rekontekstualizira selekciju radova prikazanih protekle dvije godine na izložbenom, popratnom programu Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF, najavljuju organizatori.

Multimedijalna izložba „Točka previda“

Multimedijalna izložba „Točka previda“

Foto: Rijeka 2020 / EPK

Vođene ture gradom


U okviru programa završnog mjeseca projekta Europske prijestolnice kulture tijekom travnja subotom su se održavale ture i šetnje Rijekom. Riječ je o četirima turama: StreetArt šetnjama za djecu, vođenim turama Rijekom murala, turi Tragovima EPK 2020 i Krešimirovoj turi - povijesnoj turi Krešimirovom ulicom.


- Ove četiri ture sadržajno isprepliću našu EPK priču s brojnim riječkim pričama o prošlosti ili sadašnjosti. Vjerujem kako je riječ o programima koji će se nastaviti i nakon što projekt EPK završi, rekla je direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota.


Snimku jedne od tura - one posvećene Tragovima EPK - možete pogledati na YouTube kanalu Rijeke 2020 - EPK:

Virtualne šetnje Balthazargradom i izložbom "Moda i strip


Mnogi se sjećaju Balthazargrada iz kultnog crtića Zagreb filma o slavnom profesoru koji je uz pomoć čudotvornog stroja još prije pola stoljeća rješavao baš sve probleme svojih sugrađana. 


Taj je grad nadahnut je Rijekom - što je bila jedna od tema izložbe "51000 Balthazargrad" kojom također možete virtualno prošetati na YouTubeu, baš kao i otkriti kakve veze imaju "Moda i strip" u video šetnji istoimenom izložbom u Muzeju grada Rijeke postavljenom u sklopu programske završnice projekta Rijeka 2020

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!