Rijeka 2020: volonteri, vremenska kapsula i koncert na ribarnici

26.04.2021.

14:35

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT/Hina

Koncert na ribarnici

Koncert na ribarnici

Foto: Bernard Koludrović / EPK - Rijeka 2020

U ribarnici koncert grupe Grč i sekcije Riječkog simfonijskog orkestra, na trsatskom kampusu vremenska kapsula, a na Korzu volonteri - neki su to od događaja kojim se Rijeka oprašta od titule Europske prijestolnice kulture koju je zahvaljujući pandemijskim uvjetima nosila duže od uobičajenog razdoblja.

Koncert legendarnog riječkog benda Grča i sekcije Riječkog simfonijskog orkestra održan je u subotu uvečer u riječkoj ribarnici, ali je zbog epidemioloških mjera bio bez publike, uz online i televizijski prijenos koncerta.


Riječ je o događanju koje je sastavni dio programske završnice projekta Europske prijestolnice kulture (EPK), a najavljuje i skoru, 40. obljetnicu Grča.


Pogledajte snimku koncerta:

Na koncertu je u formi suite bilo izvedeno osam pjesama Grča, za čije je aranžmane i orkestraciju zaslužan dirigent koncerta Zoran Majstorović. Neki su to od najpoznatijih hitova iz rane faze benda, ali i novije pjesme.


Uz frontmena Zorana Štajdohara Zoffa, u postavi Grča sviraju Orijen Modrušan i Igor Stevanović na gitari, Borna Padovan na bas gitari i Borna Šućurović na bubnju, a pridružila im se i riječka umjetnica, glazbenica i inženjerka zvuka Ana Jurčić, u izvedbi legendarne pjesme Jama, obradi poeme Ivana Gorana Kovačića.


Sekciju Riječkog simfonijskog orkestra na subotnjem koncertu činilo je osam violina, dvije viole, dva violončela, kontrabas, fagot, flauta, klarinet, truba, trombon i saksofon.

"Volonteri - srce prijestolnice" 


Izložba posvećena volonterima prijestolnice kulture postavljena je ispred zgrade gradske uprave na riječkom Korzu, a može se razgledati još danas. Tom se emotivnom izložbom, koja je dio programske EPK završnice u travnju, izražava zahvalnost volonterkama i volonterima na značajnom doprinosu u ostvarenju cjelokupnog kulturnog programa u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.


Volonterski je program predstavila njegova voditeljica Asja Brusić, koja je istaknula da su od 2018. do 2020. godine sudjelovala 432 volontera s više od osam tisuća sati aktivnosti. U godini EPK, 2020. sudjelovala su 363 volontera na 130 događanja.


Na Korzu se s voditeljicom Asjom Brusić i volonterkom Dejanom Tepić družila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Vremenska kapsula položena u kampusu na Trsatu


Sveučilišni Kampus na Trsatu u subotu je službeno postao dom vremenske kapsule 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture (EPK), koja je s porukama za buduće naraštaje položena između zgrade sveučilišnih odjela i Učiteljskog fakulteta.


- Vremenska kapsula položena je na idućih sto godina, priopćeno je u subotu iz Rijeke 2020.


Svako od susjedstava EPK pohranilo je u kapsulu svoje ideje, želje, sjećanja i pitanja koja su osmislili s nadom da će na tom prostoru i dalje biti života, a susjedstva očuvana.


27 susjedstava EPK čine Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Sveučilišni Kampus, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.

Polaganje vremenske kapsule

Polaganje vremenske kapsule

Foto: Majda Bembić / EPK - Rijeka 2020

Sva susjedstva realizirala su svoje programe, uspostavila nova europska prijateljstva i nastavljaju razvijati nastale inicijative. Iz Rijeke 2020 navode da poruke govore o sadašnjoj generaciji, o 2020., o svakom pojedinom susjedstvu, o životima pojedinaca te o ideji budućnosti i kako ju vide iz sadašnje perspektive.


Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija istaknula je kako je sveučilište bilo ponosan partner u projektu EPK, u mnogim programima i u sklopu susjedstva Kampus.


- Pokrenula se nova kreativna energija koja neće stati, radit ćemo i dalje na novim projektima. Kada gledam na programski pravac 27 susjedstava u cjelini čini mi se da je stvoren novi krug prijateljstva, napravljene su brojne lijepe stvari, otvorile su se nove teme i stvorila se lijepa mreža suradnje. EPK je omogućio da se nešto novo pokrene i vjerujem da ova priča tu ne završava, rekla je.

Vremenska kapsula

Vremenska kapsula

Foto: Majda Bembić / EPK - Rijeka 2020

Rajka Jurdana Šepić, koja je na čelu tima Kampus, kazala je da je sklopu tog susjedstva realizirano 28 projekata izdano je pet knjiga, održano sedam radionica, 15 izložbi te brojni interaktivni programi sa zajednicom.


Direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota kazala je da je tim Rijeke 2020 pomagao u povezivanju s međunarodnim partnerima i s umjetnicima te da je tako izgrađena europska mreža suradnje za koju vjeruje da će se nastaviti razvijati.


Podsjetila je da je tijekom 2020. i 2021. u sklopu EPK održano više od 450 događanja. Za travanj, završni mjesec pripremljeno je 50-ak događanja, no, zbog teške epidemiološke situacije u Primorsko-goranskoj županiji, neka se nisu mogla ostvariti. Ipak, većina programa publici će biti dostupna, uživo ili online.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Nikolina Radić Štivić se nada da će oni koji budu svjedočili otvaranju kapsule iščitati upravo poruke o važnosti zajedništva i suradnje.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da od svih programskih pravaca u sklopu EPK, 27 susjedstava ima najizraženiju europsku komponentu. 


- Svi koji su sudjelovali u stvaranju programa EPK su uspjeli zahvaljujući samo jednoj ideji koju su stalno imali pred sobom, a to je zajedništvo, zaključio je Obersnel.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!