Jeste li ikada čuli za zanimanje virtualni asistent?

21.08.2022.

07:00

Autor: K.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Sanja Valetanlić

Sanja Valetanlić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U listopadu ove godine u Zagrebu će se održati 1. konferencija virtualnih asistenata. Jeste li ikada čuli za zanimanje virtualni asistent? Većina vjerojatno ne. Nove tehnologije stvaraju i nova zanimanja, tako su nastali profesionalni virtualni asistenti.

- To su ljudi koji su iskoristili tehnologiju da počnu raditi od doma i pruže svoje usluge virtualne asistencije drugim poduzetnicima ili prezaposlenim ljudima putem Interneta i računala, objasnila je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Sanja Valetanlić, vlasnica go2human Huba, i sama virtualni asistent.

Uloga virtualnih asistenata je olakšati poslodavcu preuzimajući na sebe bavljenje papirologijom, propisima, popunjavanjem raznih formulara i ostalom vrstom organizacije i operativnih poslova.

- Odličan su izbor jer ih ne morate zaposliti, već ih angažirate na točno onoliko koliko vama treba. To si onda može priuštiti i jedan poljoprivrednik isto kao i jedan voditelj startapa ili neke korporacije – nema razlike.

Jedan virtualni asistent dosta se razlikuje od drugog, dodaje Valetanlić, pa se tako netko možda više specijalizirao za marketing i neke kreativnije poslove, dok je netko možda odličan s brojkama ili je snalažljiv s papirologijom i administracijom.

- Kao i u tradicionalnom okruženju, postoje različiti asistenti. To se isto tako prelijeva u virtualni svijet, i naše vještine i znanja usklađujemo s potrebama naših klijenata.

Procjenjuje kako je krajem prošle godine u Hrvatskoj bilo oko 200 virtualnih asistenata, iako ta brojka raste svakim danom sve više. Posao rade isključivo od kuće, a radno vrijeme si mogu organizirati onako kako žele. Zvuči idealno, no Valetanlić napominje kako i nije baš tako.

- Ako radimo samo pola sata dnevno, onda nam je tolika i naknada. Koliko radimo, toliko ćemo i zaraditi. No, to je odlično zanimanje za ljude koji žele svoj posao prilagoditi svom životnom ritmu, da ne moraju možda biti na poslu od 8 do 16 svaki dan na točno određenom mjestu. Ako im odgovara, odradit će nešto i navečer. Sami si određuju kada će i odakle raditi. To je velika prednost za sve u Hrvatskoj koji nisu u Zagrebu – ta lokacijska neovisnost omogućava da surađujemo s klijentima i s nekog otoka, ili iz Slavonije gdje ponuda poslova baš i nije najbolja.

Oni kojima je potreban virtualni asistent, prvo bi trebali znati za što im točno treba, napominje.

- Kada to znate, postoji više načina kako ih naći. Postoje platforme kao što su UpWork, Freelancer, People per Hour, no tamo ćete više naći strane asistente. U Hrvatskoj skoro svaki virtualni asistent ima svoju web stranicu – možete ih potražiti preko Google-a. Možete i na Facebooku pronaći grupu ‘Virtualni asistenti Hrvatska’, ili ih pronaći na LinkedIn-u – mreži koju koristi jako puno virtualnih asistenata. Možete doći i konferenciju pa ih tamo upoznati uživo, zaključuje Valetanlić.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!