15:05 / 04.02.2021.

Autor: Hina

Pronađene egipatske mumije sa zlatnim jezicima

Taposiris Magna

Taposiris Magna

Foto: Reuters / Reuters

Arheolozi koji rade na drevnom groblju u Egiptu otkrili su mumije sa zlatnim jezicima, prenijeli su svjetski mediji.

Tim predvođen Kathleen Martinez sa sveučilišta Santo Domingo u Dominikanskoj Republici radio je na području hrama Taposiris Magna u zapadnoj Aleksandriji kad je otkrio 16 grobova iz grčkog i rimskog razdoblja. Mnoge mumije u lošem stanju pronađene su u tunelima, prema objavi egipatskog ministarstva za turizam i starine. 


Arheolozi su pronašli ostatke pozlaćenih lijesova izrađenih od više slojeva slijepljene tkanine i papirusa, navelo je ministarstvo, kao i "amajlile od zlatnih listića u obliku jezika postavljane u usta mumija". To je, vjeruju, poseban ritual koji je trebao osigurati da mrtvi mogu u zagrobnom životu govoriti pred sudom boga Ozirisa.


Martinez je izdvojila dvije mumije kao najvažnija otkrića: jedna ima pozlaćene dekoracije koje pokazuju Ozirisa, zagrobno božanstvo, a druga ima krunu ukrašenu rogovima i kožom kobre. Na prsima joj je pozlaćena dekoracija koja prikazuje ogrlicu s koje visi glava sokola, simbola boga Horusa.

Još jedno važno otkriće je posmrtna ženska maska, prema dr. Khaledu Abou El Hamdu, direktoru aleksandrijskog odjela ministarstva starina. On je kazao i da je pronađeno osam zlatnih listića koji predstavljaju lišće zlatnog vijenca na posmrtnoj maski te osam mramornih maski iz grčkog i rimskog razdoblja koje pokazuju visoki stupanj umijeća skulpturiranja i prikaza obilježja vlasnika.


Grčki vladar Aleksandar Veliki osvojio je Egipat 332 p.n.e., a vlast je nakon njegove smrti prešla na Ptolomeja i dinastiju koju je utemeljio. Godine 30. p.n.e. Egipat je pao pod vlast Rima do 640.


Proteklih desetak godina arheolozi su na toj lokaciji otkrili nekoliko kovanica s imenom i likom kraljice Kleopatre VII. unutar zidina hrama. Također su otkrili dijelove kipova i hrama za koji su pokazalo da ga je sagradio kralj Ptolomej IV., navelo je ministarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!