15:09 / 27.04.2018.

Autor: Hrvoje Antonio Belamarić

Vesna Škulić

Vesna Škulić

Vesna Škulić

Foto: - / -

Tragična mi je bila objava na Facebooku „Tražim azil u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji“. Kada to napiše osoba s tako bogatom biografijom i životom, zapitajmo se kakvo smo mi to društvo kad sve to dozvoljavamo?
Vesna je prva krenula u osvješćivanje osoba koje nemaju invaliditet o pravima i mogućnostima i kako se trebamo ponašati prema osobama sa invaliditetom. Isto tako Vesna je puno ulagala u sebe; u obrazovanje ali i humanitarni rad, pomažući ljudima na sve moguće načine, a najviše kao radio amater pokušavajući spojiti ljude koji su se u vrtlogu rata izgubili. Vesna se neizmjerno trudila i kroz politiku propagirati prava osoba s invaliditetom, ali isto tako ukazati na probleme na koje osobe s invaliditetom nailaze. Bez obzira gdje živjeli, Vesna je uvijek pokušavala doći do njih. A slijedi poanta priče…

Vesni treba pomoć oko njege, nekoga da je stavi u kolica. Vesna će na žalost zbog hrvatske birokracije ostati bez toga. Tragično je što država pušta osobe s invaliditetom koje se ne mogu brinuti same o sebi da ostanu bez potrebne pomoći, ali dobro Vesna kaže - kojoj osobi s invaliditetom može biti dovoljno četiri sata brige, njega, oblačenje i stavljanje osobe u kolica. Što je s ostalih 20 sati života; kuhanja, pospremanja, čišćenja. Zašto smo jedno elementarno ljudsko pravo sveli na to da osobe s invaliditetom moraju tražiti pomoć susjeda, prijatelja, poznanika ili dobrih ljudi. Tragično je što se to događa Vesni Škulić koja je kao saborska zastupnica, osoba koja je bila u politici i koja je pomagala ljudima, a sad kad Vesni treba pomoć onda su država i sve institucije zakazele.

Tragična mi je bila objava na Facebooku „Tražim azil u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji“. Kada to napiše osoba s tako bogatom biografijom i životom, koja se zbog mišićne distrofije sporije kreće,ali želi živjeti, želi biti dio društva i stalno ukazuje na probleme osoba s invaliditetom, a sad jednostavno mora biti zatvorena u 4 zida i bez ikakve pomoći – zapitajmo se kakvo smo mi to društvo kad sve to dozvoljavamo?

Na mene je Vesna uvijek jako pozitivno djelovala - pozitivna je osoba. Čak sad ima svog kućnog ljubimca, terapijskog psa koji ju najbolje razumije u svim njezinim problemima.

Vesna je godinama  pokazivala da bez obzira na invaliditet i na problem kretanja čovjek može sve i da ništa nije problem, koliko god nam se teško kretati. S druge strane, Vesna je bila prva osoba s invaliditetom koja je bila u vijeću Ujedinjenih naroda, gdje je govorila o problemima i potrebama osoba s invaliditetom i zalagala se da države, kad potpišu konvenciju, moraju i djelovati u skladu s pozitivnim zakonima zemlje gdje je donesen zakon.

Velika potpora Vesni Škulić je bio Slobadan Lang koji je u njoj vidio potencijal i znam da je govorio da društvo koje ne brine o osobama s invaliditetom nije dobro društvo. Inače, vaš bloger je imao mnogo puta sreće pričati sa Slobodanom Langom koji je bio otvoren, iskren i prije svega prijatelj osobama s invaliditetom i veliki humanist, što je prenio i na Vesnu Škulić.

Vesna Škulić i ja smo u mandatu Ive Josipovića bili u Vijeću za socijalnu pravdu gdje smo pokušali državu natjerati da malo bolje brine o osobama s invaliditetom i kroz razne naše duele pokušali političarima objasniti zašto je bitno da osobe s invaliditetom uključimo u život. Kad danas pogledam, nismo baš puno uspjeli, a i sam primjer Vesne Škulić pokazuje da nije bitno što si sve u životu napravio za dobrobit zajednice u kojoj živimo…

Ja ću uvijek biti, ne samo uz Vesnu Škulić nego uz sve osobe s invaliditetom gdje god živjeli.

Za kraj. Nemojmo dozvoliti da bilo koja osoba s invaliditetom, bez obzira na težinu invaliditeta, nema dostojan život.

Toliko do vašeg blogera Hrvoja Antonia Belamarića.
Biografija Vesne Škulić
- od 2017. vanjska članica Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjjina
- predsjednica Savjeta SDP-a za osobe s invaliditetom
- ožujak – prosinac 2015. Ministarstvo zdravlja – koordinatorica za provedbu  Projekte osoba s invaliditetom i osoba oboljelih od rijtkih bolesti
- 2012. – 2015. Ured predsjednika RH : Povjerenica PRH za osobe s invaliditetom (Volonterski rad)
- 2003. - 2011. Sabor RH – Saborska zastupnica (članica  Odbora za ljudska prava  i prava nacionalnih manjina, predsjdnica Radne skupine za osobe s invaliditetom u Odboru za ljudska prava, članica  Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, članica Odbora za ravnopravnost spolova)
- u mandatu 2003. – 2007. sudjelovala kao izaslanica Hrvatskog sabora i Odbra za ljudska prava u izradi teksta UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom
- 2005. u ime Kluba SDP-a predložila donošenje Deklaracije o pravima osoba s invaliditetom koju je Hrvatski sabor i usvojio (prvi dokument u RH protiv diskriminacije osoba s invaliditetom)
- u ime Republike Hrvatske glasala u Općoj skupštini  UN-a  u New Yorku o prihvaćanju teksta Konvencije, sudjelovala kao članica delegacije i izaslanica Hrvatskog sabora u potpisivanju teksta Konvencije i Općeg protokola, sudjelovala kao izaslanica Hrvatskog sabora na  Paraolimijskim igrama u Aterni, Pekingu  i Vancouveru, sudjelovala kao zastupnica Hrvatskog sabora te kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na raznim međunarodnim i nacionalnim konferencijama o zaštiti ljudskih prava osoba s invaliditetom i manjinskim pravima
- 2011. sudjelovala u Ottawi – Canada, na Konferenciji  o novim oblicima antisemitizma
- kroz oba mandata, kao saborska zastupnica bavila se promicanjem i zaštitom ljudskih prava osoba s invaliditetom i nacionalnih manjina
- 2000. – 2003. Državni zavod za zaštitu obitelji materinstava i mladeži – pomonica tajnice Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom
1998.  – 2000. Ministarstvo rada i socijalne skrbi – Odjel za humanitarne djelatnosti
- 1987. – 1993. Poljoprivredna zadruga Ražanac
- autorica i voditeljica radijske emisije „Nevidljivi ljudi“,  (volonterski rad)
- glasnogovornica Hrvatskog športskog saveza invalida – Hrvatski paraolimpijski odbor, (volonterski rad)
- voditeljica  TV Božićnog  koncerta namijenjenog promociji ljudskih prava osoba s invaliditetom kroz projekt „Rukom u ruci do sunca“ – Hrvatsko – Američko  Društvo (volonterski rad)
. vođenje i upravljanje u kriznim situacijama tijekom Domovinskog rata (volonterski rad od početka 1992.- 1995. godine)
- kao radio-amaterka tijekom domovinskog rata pronašla desetine razdvojenih obitelji, prenijela preko sto tisuća humanitarnih poruka, rukovodila akcijom evakuacije iz opkoljenog Sarajeva (1993.) osoba oboljelih od mišićne distrofije, te razmještanje osoba u zemlje primateljice (Njemačka i Nizozemska)
- sudjelovala u logističkoj potpori humanitarnim akcijama tijekom Domovinskog rata :
1992 „Ranjeni Zadar  - Ranjenom Sarajevu“ 
1993, „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“1995asimo život“ (nakon vojno –redarstvene akcije Oluja)
Sudjelovala u spajanju razdvojenih obitelji na području koja su bila zahvaćena ratom u Hrvatskoj i  Bosni i Hercegovini
- 2004. članica Savjeta za Civilno društvo i ljudska prava
- aktivna u svojoj Mijesnoj organizaciji i kao članica i kao vršiteljica dužnosti Saborske zastupnice

Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!