Izložba radova samoukog kipara Damira Vrdoljaka Mandete

08:36 / 21.05.2022.

Autor: Šime Kovačević/HRT/IMS/V.G.

Damir Vrdoljak Mandeta

Damir Vrdoljak Mandeta

Foto: HTV / HRT

U atriju Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu, odnosno u njegovoj galeriji, izloženo je 15 radova samoukog kipara i svestranog umjetnika Damira Vrdoljaka Mandete, nastalih u protekloj godini.


Prve radove Damir Vrdoljak izložio je 2012. i od tada je imao seriju izložbi - od splitske Stare gradske vijećnice do "Mimare". No, kaže, posebno ga raduje izlagati u ovom prostoru Instituta. Ova izložba nosi i poseban naslov - dva tijela jedna duša.

- Zadnjih godinu dana sam naporno radio, a inspiracija je bila moj unuk, ratnik Antonio koji mi je dao veliku snagu da sve ovo prebrodim. Izložba je posvećena mom velikom prijatelju i velikom čovjeku, profesoru Radmanu, rekao je Damir Vrdoljak Mandeta.

Velika mu je želja bila da na ovaj način svom prijatelju svako jutro poželi dobar dan, jer upravo put do ureda akademika Radmana vodi kroz ovu izložbu.

- Divan osjećaj, pogotovo kad znam tko mi je posvetio tu izložbu. Osjećam se kao doma ovdje, ovdje živim i radim, rekao je akademik Miroslav Radman.

Iako je postavljena već 15 tak dana, izložba službeno nije ni otvorena jer ideja je bila da otvaranje izložbe bude intimno, samo u nazočnosti bračnih parova Radman i Vrdoljak. No, prijateljstvo i razumijevanje toliko su jaki da ni do intimnog otvaranja nije došlo - izložba se jednostavno stopila s prostorom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!