07:00 / 30.07.2021.

Autor: Šime Kovačević/V.K./Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Priča o malom ćuku

Mali ćuk

Mali ćuk

Foto: Šime Kovačević / HRT

Monotoni ptičji huk koji često čujemo tijekom toplih ljetnih noći, a koji se ponavlja svakih nekoliko sekundi jedan je od prepoznatljivih zvukova našeg priobalja. Ovo je priča o krhkoj ptici ćuku iz porodice malih sova. 

Ante karanušić, ornitolog

Ante karanušić, ornitolog

Foto: Šime Kovačević / HRT

Ovo je mali ćuk star tek desetak dana, njega mi je u ruke dao dalmatinski doktor Dolittle.

- Tko je doktor Dolittle? To je jedna dugotrajna i strastvena priča o životinjama i biljkama. Pokušaj da se naš ljudski faktor anulira s obzirom na njih, rekao je Ante Karanušić, ornitolog.

Naš dalmatinski doktor Dolittle ili Ante odveo nas je u Labin Dalmatinski i to na jedinstveni doživljaj prstenovanja malih ćukova. 

- Ovo je bilo označavanje s laganim aluminijskim prstenom kako bi se mogao pratiti, govor.

Sivi ćuk, nekada nazivan običnim, vrsta je malene, kratkorepe sove. Prostire se od sjeverne Afrike do Euroazije. U antičkoj Grčkoj smatran je pticom mudrosti i bio je simbolom božice Atene. Odatle potječe i znanstveni naziv, koji znači "noćna Atena".

Nekada se ćuk mogao čuti i u naseljenim mjestima pa čak i gradovima, no zbog uništavanja staništa, starih stabala gdje se u njihovim dupljama skriva, danas je to rijetkost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!