'Tičice' od smokvine srčike, prvi imotski suvenir

30.06.2022.

07:05

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Šime Kovačević

'Tičice' od smokvine srčike, prvi Imotski suvenir

'Tičice' od smokvine srčike, prvi Imotski suvenir

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Kada govorimo o učeničkim nagradama, prvenstveno mislimo na one akademske. No, učenici imotske osnovne škole Josip Vergil Perić mogu se pohvaliti malo drugačijom. Naime, u suradnji sa svojim mentorima izradili su originalni suvenir, za koji su nagrađeni na Festivalu izvrsnosti - 'Uskrsne tičice'.

Sve je krenulo od Čuvara baštine – centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Raspisali su natječaj na temu naše užance. U tom momentu su mi pale naše tičice napamet i provukla sam ih kroz projekt koji smo nazvali 'Tičice lete generacijama'. To je ptičica koja se radi od srčike smokvine mladice – srčika se savija i pravi se tičica koja se nosi na blagoslov na Cvjetnicu u procesiju. Godinama sam razmišljala kako tičicu trajno uobličiti i sačuvati, jer nakon nekog vremena požuti, potamni, i zna puknuti jer je vrlo nježna – pokušali smo i uspjeli, objašnjava Katija Nikolić, učiteljica razredne nastave, koordinatorica projekta i autorica suvenira.

Dokumenti pokazuju kako su se ovakve tičice odavno izrađivale u Imotskom i nekim krajevima Dalmatinske Zagore i Splita, priča Ivana Petričević, prof. hrvatskog i talijanskog jezika, suradnica u projektnim aktivnostima i voditeljica izvannastavne aktivnosti za učenike Kreativna skupina.

- Taj običaj potječe od nekih talijanskih obitelji, ali nemamo naznaka da su oni unaprijedili ove suvenire kao što su to napravile kolegica Katja i još neke obitelji u Imotskoj krajini. Nismo znali hoće li epoksi smola 'pojesti' smokvinu srčiku jer je jako nježna, ali uspjeli smo napraviti privjeske, tradicijski suvenir. Neki kažu da je to prvi suvenir u Imotskom, ali mi to još uvijek ne znamo, kaže Petričević.

U projektu su sudjelovali učenici Maša Srebrović, Ena Pujić i Kata iz 4. razreda, Kristijan Galić, Branimir Zdilar i Gorana Kukavica iz 6. razreda, te Marija Bekavac iz 7. razreda.

Učenica Gorana Kukavica objašnjava kako je projekt proveden u 7 radionica koje su detaljno opisane u brošuri koju su napravili učenici. Ravnateljica škole Monika Pavlović Grabovac ističe kako se radi o izvanrednom projektu te je sretna što je zaživio.

- Kolegica Katija je došla s izvanrednom idejom. Proveli smo sve faze projekta i na kraju sudjelovali na Festivalu izvrsnosti koji se održao u amfiteatru Salona u Solinu. Osvojili smo 2. mjesto u kategoriji 'Ukupni pobjednik Čuvara baštine 2022.'. Za školu je to jako važno. Radimo s mladima, i trudimo se prenijeti im razna znanja, a ovdje smo dio naše bogate prošlosti i baštine, a i sadašnjosti, nastojali sačuvati za budućnost, kaže.

Na jesen škola planira oformiti i učeničku zadrugu kroz koju će se suveniri moći staviti u prodaju. „Svi zainteresirani – a bilo je jako puno upita, moći će kupiti ovaj zanimljivi suvenir, zaključuje Pavlović Grabovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!