Na dnu Peručkog jezera kao na drugom planetu

22.10.2021.

10:40

Autor: Šime Kovačević/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Naš reporter na dnu Peručkog jezera

Naš reporter na dnu Peručkog jezera

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nakon što je razina Peručkog jezera znatno pala, krajobraz čitavog područja podsjeća na neki drugi planet.

Po dnu našeg poznatog umjetnog jezera prošetala je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska u društvu stanovnika Ivana i Marije Cvitković, te Monike Vrgoč iz TZ Sinj i Božene Mutić iz TZ Vrlika:

Suša u Dalmaciji izazvala je drastičan pad razine Peručkog jezera, pa se naša ekipa sa svojim sugovornicima naša na mjestu koje je inače na dubini od 20 metara ispod površine.


Izvirili su čak i davno zaboravljeni suhozidi, nastali prije stvaranja tog akumulativnog jezera, a zadnji je put takvo stanje bilo 1986. godine.


- Jezero je 1986.godine bilo povučeno skroz u maticu rijeke, svjedoči stanovnik tog kraja Ivan Cvitković.


Ivan je, inače, imao tek osam godina kad je jezero nastalo 1958. godine.


- Prije potapanja to je bila divota prirode. Cesta je išla uz samo podnožje brda, a iza ceste su bile kuće, ispod kuća polje, a posred polja Cetina. Tu su bili i izvori, i ribarske pozicije, prisjeća se Ivan.


Marija Cvitković izražava, pak, svoje divljenje prema rijeci:


- Od izvora do ušća, gdje god kleknete, Cetinu možete piti. Toliko je lijepa i bistra, mislim da je čak najljepša rijeka na svijetu, kaže Marija.


Turistički potencijal Peruče


Jezero se pruža na sinjskom i vrličkom području, pa o ponudi za posjetitelje brinu dvije turističke zajednice.


- U selu Garjaku pokraj Vrlike ima plaža i veslački kamp, ali malo nas zeza vodostaj, pa u ovom trenu ta plaža gubi smisao, ističe Božena Mutić iz TZ Vrlike.


TZ Vrlike i Sinja rade na nekoliko zajedničkih projekata:


- Radimo na nekoliko tematskih staza i promociji u što većem obimu da se ovaj kraj što više iskoristi u turističke svrhe, zaključuje Monika Vrgoč iz TZ Sinja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!