Split zamijenili Krušvarom, grade pasivnu kuću

02.02.2022.

07:00

Autor: Šime Kovačević/Regionalni dnevnik/HRT

Eko kuća obitelji Bota

Eko kuća obitelji Bota

Foto: HRT / HRT

Cijene stambenih kvadrata na splitskom području, usprkos koroni, posljednje dvije godine jednostavno divljaju. Stoga mnoge mlade splitske obitelji svoj dom grade u Dalmatinskoj zagori. Tako i obitelj Bota.

U Krušvaru, na području Dicma, kupili su zemljište na kojem grade pasivnu kuću. Pokraj nje je i mikrofarma koju je dizajnirao sam Hrvoje, inače diplomirani inženjer arhitekture.

- Završili smo grube građevinske radove, stavili smo krov, slijedi teži dio, moramo sada uspjeti to dovršiti – kaže Hrvoje Bota.

Umjesto tisuću i petsto kuna, zahvaljujući pasivnoj kući, mjesečni će troškovi za režije ove peteročlane obitelji iznositi samo pedesetak kuna.

- Imat ćemo svoju elektranu na krovu, proizvodit ćemo struju, sve će biti iznivelirano, vodu ćemo eventualno ljeti još ako budu jake suše potrošiti više. Nema lifta, ni pričuve, ideja je da se ulaganje isplati – objašnjava Hrvoje.

No nije to sve - obitelj Bota uzgajat će i voće i povrće.

- Uzgajamo hranu, viškove prodajemo svojim prijateljima i korisnicima u Splitu, Ovo je regenerativna mikrofarma na standardnoj gredici - ističe.

Iako su u posjedu samo nekoliko mjeseci, već sad u njihovu vrtu raste batat, mrkva i različite zimske povrtnice u kojima uživa cijela obitelj. Useljenje u kuću, kažu, očekuju prije ljeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!