Praznik cvijeća u "Kaštelanskom perivoju"

10:02 / 15.05.2022.

Autor: Šime Kovačević/V.K./Vijesti/HRT

Pelargonije na prozorima

Pelargonije na prozorima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U parku Đardin u Kaštel Novome održava se 21. praznik cvijeća "Kaštelanski perivoji". U sklopu ovogodišnjeg praznika cvijeća organizirane su brojne edukacije i radionice posvećene uzgoju cvijeća. Do prije 30-ak godina Kaštelani su bili najveći uzgajivači cvijeća u Hrvatskoj i šire, u staklenicima i na otvorenome, a danas je najveći uzgajivač na tom području - kaštelanska srednja škola.  


Osim sajma cvijeća, ovdje se pokazuje što Kaštela nude i samom obrazovanju. Na pitanje postoji li zanimanje za cvjećare, Mara Midžor, prof. SŠ Braća Radić iz Kaštela, rekla je kako postoji interes, ali da je to deficitarno zanimanje. Kako kaže, škola nastoji zadržati obrazovanje za cvjećare, zato što je to važno za našu proizvodnju.

Ističe kako je kultura poklanjanja cvijeća u Hrvatskoj zanemarena.

Srednjoškolka Antonija, buduća cvjećarka govori kako je to zvanje opuštajuće, ali i zanimljivo.

- Želja nam je da pelargonije budu na našim prozorima u lončanicama, a i da ih bude što više po Dalmaciji, rekao je za Vijesti HRT-a, Šime Kovačević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!