Tradicijske igračke otete zaboravu

09.06.2023.

14:33

Autor: Šime Kovačević/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.m.

Tradicijske igračke

Tradicijske igračke

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Tradicijske drvene dječje igračke s područja dalmatinske Zagore polako su padale u zaborav, a da ne bi sasvim izblijedjele iz memorije potrudili su se učenici splitske Obrtno tehničke škole.

Radove učenika prvih razreda mogu se razgledati u Gradskoj knjižnici Marko Marulić podružnica Bol - Plokite, a tamo je bila i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Ideja je nastala zato što su te igračke bile zaboravljene. Zadnji su se put izrađivale davne 2002. godine. U sklopu projekta Centra izvrsnosti Splitsko - dalmatinske županije mi smo se prijavili na natječaj i osvojili smo prvu nagradu kao škola na Festivalu izvrsnosti. Predstavit ćemo te igračke u sklopu večerašnjeg otvorenja izložbe u Gradskoj knjižnici Marko Marulić - Bol Plokite, rekla je kordinatorica projekta Maja Krištof.

Takve je igračke izrađivala samo jedna obitelj. Izrađivali su ih kako bi se mogli prehraniti i školovati djecu. Uvijek su na igračkama prisutne tri temeljne boje: žuta, crvena i zelena.

Izrađivale su se u sedam motiva, a učenici su za ovu prigodu napravili po pet motiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!