Inspiracija splitskom nošnjom

06.07.2021.

17:45

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Šime Kovačević/E.P.C.

Revija - dizanersko viđenje splitske nošnje

Revija - dizanersko viđenje splitske nošnje

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Više od 50 odjevnih predmeta i modnih dodataka - suvenira Zagreba, Splita i Rijeke - predstavljeno je na modnoj reviji u Splitu. Čak 16 viđenja suvremene splitske težačke nošnje može se razgledati u Muzeju grada Splita. Cilj projekta je uključivanje nezaposlenih žena svih dobnih skupina, kao i pripadnica nacionalnih manjina u tržište rada te poticaj da izradom autohtonih hrvatskih suvenira razvijaju sebe i sačuvaju hrvatsku kulturnu baštinu.


- Nama je mentorica bila Anamarija Asanović, a mi smo obnavljali nošnju, kaže dizajnerica Ela Ignec, a na pitanje kakvo je njezino viđenje splitske nošnje odgovara pomalo tajnovito - vidjet ćete. 


Za dizajnericu Anamariju Asanović ovo je novo iskustvo. 


- Kad si dizajner onda je sve po tvom, ovako ti moraš usmjeravat nekog da nešto napravi. Ja iskreno volim i jedno i drugo, kaže.  

U drugom dijelu revije svoje bijele kreacije predstavili su budući dizajneri iz Splita i Zagreba, ali i iz Irana, pod budnim okom mentorica Anamarije Asanović, Ines Matas i Monike Hršak.


- Kada vidiš tu svoju kreaciju, to je neopisiv osjećaj, ushićena je splitska studentica Antonija Zorić


Sve kreacije su autorske, od zamisli i konstrukcije do šivanja i ukrašavanja. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!