Zorica, jedina mandarina s hrvatskim imenom

11.02.2022.

10:47

Autor: Šime Kovačević/Dobro jutro, Hrvatska/I.Z./HRT

Sorta mandarina po imenu Zorica

Sorta mandarina po imenu Zorica

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Hrvatskoj postoji mandarina koja nosi naziv Zorica, a dobila je ime po ing. Zorici Velagić, koja je s dr. sc. Živkom Gatinom radila na projektu agruma u dolini Neretve. 

Višnja Dalera, suradnica Zorice Velagić, kazala je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" kako je ona dala ime "Zorica" sorti mandarina u dolini Neretve.

Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, dr. sc. Živko Gatin donio je novu sortu mandarina u to područje, koja se pokazala kao najbolja sorta za dolinu Neretve.

- Posađena je jedna parcela mandarina, dužine petsto metara s 4 444 stabala, između tog mnoštva stabala Zorica Velagić sa suradnicima je obilazila tu parcelu i primijetila je kako su stabla mandarina nove sorte pokazivala raniju rodnost, kazala je Dalera.

Naglasila je kako su ta stabla bila označena sa šifrom, a danas nose ime Zorica rana. Ta mandarina je harmoničnog okusa, nema previše šećera, a nije ni kisela. Većinom je urod prve klase.

Mate Mihaljević, kolega Zorice Velagić, rekao je kako je to jedina hrvatska sorta mandarina.

Ivan Mataga, opuzenski gradonačelnik istaknuo je da je gospođa Zorica bila oduševljena što sorta mandarina nosi po njoj ime.

I to je jedina sorta mandarina koja nosi hrvatsko ime. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!