18:32 / 01.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Komemoracijom i predstavom riječki HNK se oprostio od Mire Furlan

Komemoracija za Miru Furlan

Komemoracija za Miru Furlan

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Mira Furlan svoj je posljednji kazališni nastup imala u riječkom HNK, u predstavi ‘Vježbanje života drugi put’, sredinom prošle godine. Upravo ondje je u petak održana komemoracija na kojoj su govorili brojni umjetnici, njezini kolege i prijatelji. 

Prikazan je i kratki film autora Marina Lukanovića snimljen u Los Angelesu gdje je živjela, a navečer je bila izvedena predstava ‘Kralj Edip’, kojom su glumci jasno poručili: opraštamo se od Mire onim što je najviše voljela - predstavom na kazališnim daskama.


Evo što su tom prigodom rekli dr. sc. Lada Čale Feldman, teatrologinja i sveučilišna profesorica te intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, teatrolog Marin Blažević:

- Teško je u toj medijskoj kakofoniji odati pravo teatrološko priznanje njezinoj nekadašnjoj kazališnoj karijeri. Uza svu nesporno afirmaciju na drugim medijskim poljima pa i uza sve druge, pjevačke, prevoditeljske, spisateljske i predavačke angažmane, kazališne su joj uloge uvijek kronično nedostajale, rekla je dr. sc. Lada Čale Feldman, teatrologinja i sveučilišna profesorica.


Intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, teatrolog Marin Blažević tom je prigodom istaknuo da je ono što neće napraviti je minuta šutnje:


- Jer siguran sam da Mira to ne bi htjela. Kad bismo slijedili cijeli njezin život, način na koji je prolazila kroz njega, onda bismo trebali vikati, možda i vrištati sada.’


Snimku komemoracije riječko je kazalište objavilo na svojoj Facebook stranici:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!