07:00 / 26.01.2022.

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik/HRT

Prva knjiga o hrvatskoj grafiterskoj sceni

Prva knjiga o hrvatskoj grafiterskoj sceni

Prva knjiga o hrvatskoj grafiterskoj sceni

Foto: ViK / HRT

Crtanje grafita već dugo nije samo šaranje po fasadama i bježanje od policije, i to uglavnom noću, nego ozbiljna umjetnost od koje mnogi i žive. O radovima čak 192 naša grafitera izašla je i prva knjiga.

"Blackbook Croatia" skriva mnoge tajne velikih majstora ove sve popularnije umjetnosti. Radovi su predstavljeni kroz najintimniji dio svakog crtača, skice uz pomoć kojih umjetnici kreću na put usavršavanja vještine izvođenja i osobnog stila svojih murala.


- Poslije jednog festivala prije godinu i pol dana listali smo svoje bilježnice, gledali radove drugih crtača i došli smo upravo na ideju da bi bila fora da se skupi što više crtača iz Hrvatske i da se od toga napravi knjiga, kaže suautor knjige Matija Vnučec.


- To je knjiga skica, samog početka nastanka grafita. Radim već dugi niz godina grafite i radionice s najmlađima, "Grafiti su umjetnost, a ne vandalizam", i imam pravi primjer kako to treba izgledati u ovoj knjizi, kaže suautor Krešimir Golubić.


Zanimljivo je da je svaka stranica posebna na svoj način - od skica izvučenih samo olovkom do onih obojenih markerima, vodenim bojama i drugim slikarskim tehnikama.


- To pokazuje bogatstvo cijele scene i bogatstvo te naše raznolikosti, jer svatko od nas fura taj, 'ajmo reći, svoj neki film i đir i pokušava se, na kraju krajeva, na svoj način uhvatiti u koštac s materijalom s kojim radimo, kaže suautor Alen Miler.


Jedno od najpoznatijih imena scene je Slaven Kosanović Lunar. Smatra da današnji crtači imaju niz tržišnih prilika za uspjeh. 


- Ono što je moja stvar s umjetničke strane, autorske, je prezentirati svoj rad, prikazati ono što radim i ono što bih radio u svakom slučaju. I onda je na tržištu da pikne i izvadi, ja to mogu modificirati, ponuditi cijenu, prilagoditi skicu nekakvom specifičnom objektu, kaže Lunar.


Knjiga je posveta svim entuzijastima koji su stvorili scenu, izvrsna prigoda crtačima koji su trenutačno aktivni da se predstave svojim radovima, ali i dobar poticaj za sve buduće crtače grafita kako bi pronašli svoj jedinstveni stil.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!