Zagrebačkoj školi za medicinske sestre nagrada za inovativno poučavanje!

05.11.2021.

08:52

Autor: Zdravka Giacometti/Dobro jutro Hrvatska/HRT

Škola za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu

Škola za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Agencija za mobilnost i programe Europske unije obavijestila nas je o tome koje su hrvatske ustanove dobile Europsku nagradu za inovativno poučavanje u sklopu programa Erasmus+ . Dobitnici te nagrade su Dječji vrtić Matije Gupca u Zagrebu, vukovarska Osnovna škola Josipa Matoša, Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu i zagrebačka Škola za medicinske sestre u Vrapču. Ekipa emisije "Dobro jutro, Hrvatska" posjetila je upravo medicinsku školu u Vrapču.

Škola za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu dobila je nekoliko nagrada za projekt Suvremeno zbrinjavanje kroničnih rana, a najvažnija im je europska nagrada za inovativno poučavanje.

- U projektima sam prepoznala veliku dodanu vrijednost za naše strukovno obrazovanje i odgoj, osposobljavanje naših učenika. Zamisao projekta bila je stvoriti priručnik, odnosno udžbenik za predmet koji do tada nije postojao, rekla je voditeljica projekta "Suvremeno zbrinjavanje kroničnih rana" u Školi za medicinske sestre Vrapče Latinka Križnik.

- Općenito je problem u medicinskim programima koji su u postupku reforme od 2009. nedostatak udžbenika, istaknula je koordinatorica u Školi za medicinske sestre Vrapče Ira Beck.

- U sve četiri zemlje, naši partneri su nas animirali da mi taj projekt osmislimo i vodimo, dodala je. 

- Partnere smo dobili iz Turske, Slovenije i Njemačke. To su bile medicinske škole iz Turske i Slovenije i Dom umirovljenika iz Njemačke. U samu izradu priručnika bili su uključeni strukovni nastavnici iz naše škole, turske škole i medicinske škole iz Ljubljane, rekla je Marinela Labaš koordinatorica iz Škole za medicinske sestre Vrapče.

Najprije su strukovni nastavnici zemalja partnera istražili koliko je dostupna literatura za učenje o ranama. Kontaktirali su i bolnice u svojim zemljama.

- Objasnili su s kakvim se problemima susreću u radu s pacijentima koji imaju neke od tih bolesti, kronične rane, što bi njima trebalo. pokazalo se da ima jako puno pitanja i da treba negdje sumirati odgovore, rekla je Ira Beck.

Učenici hrvatske  škole i učenici iz Slovenije o zbrinjavanju rana učili su u bolnici u turskom gradu Merzifonu.

- I onda su to ondje i praktično radili. Već stvaranjem ovog priručnika dosta su toga naučili. Novi način rada, nove materijale upotrebljavati. Naši učenici ostavili su dobar dojam i razgrabljen je priručnik i u fizičkom obliku u sve četiri zemlje, a evo koristi se i digitalni, istaknula je Ira Beck. 

Projekt je pripreman šest mjeseci, a provodio se godinu i pol. Nastao je priručnik dostupan učenicima medicinskih škola diljem Europe.

- Priručnik je nastao je na 5 jezika. Stavljeni su filmovi, stavljene su radionice, kvizovi, istaknula je Latinka Križnik.

Cijeli je projekt financiran iz europskog programa Erasmus +.

- Učenici imaju priliku vidjeti što se radi u drugim sredinama i to primijeniti ovdje kod nas, istaknula je Mirjana Kozina, nastavnica strukovnih predmeta u Školi za medicinske sestre Vrapče.

Za sve te projekte Škola za mediciske sestre Vrapče dobila je oko četiri milijuna kuna iz Erasmus+ programa. Nagrada doprinosi isticanju vrijednosti europske suradnje u području odgoja i obrazovanja te uspostavi europskog prostora obrazovanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!