09:00 / 07.05.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Predstava koja educira djecu o zdravom načinu života

"Mama, ja sam pozelenio!"

"Mama, ja sam pozelenio!"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Omiljena zabava trojice prijatelja bježanje je s nastave tjelesnog odgoja kako bi odjurili u pekarnicu u kojoj se prejedaju nezdravom hranom. 

Kako se mijenjaju takve navike, pokazala je predstava "Mama, ja sam pozelenio!", premijerno izvedena u kazalištu Žar ptica. Predstava o zdravom načinu života djece realizirana je u suradnji s nacionalnim projektom "Živjeti zdravo".

- Cilj je kroz zabavu i veselje dotaknuti se jedne zahtjevnije teme koja sve više i više opterećuje mlade, a i njihove roditelje i nadam se da smo u tomu uspjeli, kaže glumac Petar Atanasoski.


Redateljica Marijana Matoković ističe da predstava „progovara o važnosti zdrave prehrane i kombiniranju s kretanjem.“


- Tako da smo kroz mjuzikl, nadam se, uspjeli i prenijeti tu poruku, rekla je redateljica.


Glumac i autor glazbe Bojan Jambrošić napomenuo je da mu je ta ideja bila jako zanimljiva.


- Još mi je bilo veće zadovoljstvo što sam i autor glazbe, pa da ih i muzički privučemo da krenu živjeti zdravo, poručio je Jambrošić.


Istraživanje Europske inicijative praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019. (CroCOSI) pokazuje da 35% djece u dobi izmedu 8 i 9 godina ima problema s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. 


- Na nacionalnoj razini problem s debljinom izraženiji je kod dječaka i iznosi 17,8 % u odnosu na 11,9 % kod djevojčica, ističu iz Žar ptice.


Kako se pripremala predstava možete doznati i u snimci Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!