Učenička zadruga "Leptir" pretvara učenike u obrtnike i umjetnike

02.12.2022.

09:45

Autor: Zdravka Giacometti/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/A.V.

Učenička zadruga "Leptir"

Učenička zadruga "Leptir"

Foto: screenshot / HRT

Ekipa emisije "Dobro jutro Hrvatska" posjetila je učenike Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži u Karlovcu. Oni u sklopu nastave imaju mnogo praktičnoga rada, a vještine dodatno usavršavaju u Učeničkoj zadruzi "Leptir". Ondje se pretvaraju u obrtnike jednako koliko i u primijenjene umjetnike.

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac u sklopu nastave imaju mnogo praktičnoga rada, no vještine usavršavaju i u Učeničkoj zadruzi "Leptir". Ondje se pretvaraju u obrtnike jednako koliko i u primijenjene umjetnike.- Zadruga se zove Leptir zato što smo mi učenici s teškoćama u razvoju. Razmišljali smo kako nazvati tu svoju zadrugu pa smo se odlučili da bude to jedna priča o gusjenici koja je zakukuljena u svojoj kukuljici, unutra se razvija. Tako se i mi razvijamo dok radimo, učimo i tijekom svega čime se bavimo unutar naše učeničke zadruge. I onda kad napravimo svoje radove pokažemo ih na izložbama te izađemo iz te kukuljice kao jedan prekrasni leptir, rekla je Đurđa Guštin, voditeljica Učeničke zadruge "Leptir".


- Počeli smo kaširanjem, počeli smo izrađivati stilizirane licitare od novinskog papira i stiropora i time smo se u biti nekako i proslavili. Pokazali smo svoje sposobnosti tim licitarima za koje smo čak dobili priznanje. Dobili smo status suvenira grada Karlovca, pohvalila se voditeljica zadruge Đurđa Guštin.


Vratimo se zaštitnom znaku zadruge, leptiru. Učenici svojim radovima svake godine oblikuju posebnu priču. Tako su jedne godine izrađivali plave leptire jer upravo su oni zaštićena vrsta u Karlovačkoj županiji. Uvijek dobivaju važna priznanja za kreativnost.


-Aktivno sudjelujemo u radu naše županijske podružnice, a i na županijskim smotrama smo u principu osvajali uvijek ili prvo ili drugo mjesto ravnopravno u konkurenciji redovnih srednjih i osnovnih škola naše županije. Tim rezultatima smo uvijek zaslužili odlazak na državni smotru tako da smo bili na svim državnim smotrama od Istre, do Poreča i Pule, do Dubrovnika, Šibenika, Zadra i naši učenici su vrlo rado pokazivali te svoje radove koje su izrađivali tijekom svake školske godine, rekla je Guštin.


Učenička zadruga sastoji se od pet sekcija, u njima je tridesetak učenika. Svaki susret jedno je druženje uz obveznu podjelu rada koja uvijek daje vrhunske rezultate.

- Oni se ovdje školuju zbog svojih obrazovnih potreba i teškoća. Ključan je upravo ovaj praktični, neposredni rad gdje oni kreiraju i mogu pokazati i svoje i praktične i vizualne i socijalne sposobnosti, upoznati zajednicu u kojoj žive odlazeći na te smotre i doživjeti iskustvo uspjeha. To zaista daje samopouzdanje i zaista daje sigurnost u kontaktu s ljudima koji priznaju vaš rad. Mi kao ljudi bez poteškoća učenja ili poteškoća u razvoju češće doživljavamo ugodno i pozitivno iskustvo. Ovo je zaista vanjska potvrda njihove kvalitete i njihovih sposobnosti koje oni imaju, ističe stručna suradnica i psihologinja Jasminka Bencek.


Mladi uživaju u stvaranju novih proizvoda, koje je zajednica vrlo rado prihvatila.

- Mi se želimo prikazivati i uklapati u život društva grada Karlovca. Možda bi bilo zanimljivo spomenuti da smo svojim proizvodima išli kititi bor za Božić u Gradsko poglavarstvo, išli smo u banke i u druga poduzeća. Možete si misliti kako je to zanimljivo da je ukrašen bor posebnim ukrasima. Upravo je to zadruga „Leptir” Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži. Tako nas doživljavaju - s radošću i osmijehom na licu, kazao je Volodymyr Kubinskyy, ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac.


Mladi iz Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži iz Karlovca i ove će godine možda okititi grad, a svoju će školu svakako. Snimateljska ekipa snimila je samo polaznike sekcije keramike, no učenička zadruga ima i cvjećarsku sekciju, licitarsku, vezenje i izradu ambalaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!