Autići u bolnici, pravo su veselje za malene pacijente

14.02.2022.

07:58

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Autići za male pacijente u bolnici

Autići za male pacijente u bolnici

Foto: HRT / HTV

Ususret svečanoj dodjeli priznanja "Ponos Hrvatske" danas predstavljamo projekt humanitarne udruge "Fra Mladen Hrkać" i KBC-a Zagreb - nabavka autića kojima se djeca voze na pretrage, preglede i operacije. Već za Božić, 10 autića je prometovalo hodnicima bolnice, a zahvaljujući velikim srcima donatora, danas ih je gotovo dvostruko više.

KBC Zagreb može se pohvaliti posebnim voznim parkom, onim za malene pacijente. Zajednička je to ideja Udruge "Fra Mladen Hrkać" i glavne sestre KBC-a Zagreb Ane Ljubas. Pandemija je uvela razna ograničenja poput onoga da samo jedan roditelj u bolnici može boraviti uz svoje dijete. Kako bi posjet bolnici bio manje stresan, Udruga i KBC došli su na zamisao da se maleni pacijenti na preglede i pretrage voze autićima.

- Kad smo prva dva vozila dobili kao donaciju, cijela priča se proširila među našim donatorima, ali i među donatorima KBC-a Zagreb. Sestra Ljubas je kontaktirala njihove donatore koji su spremno prihvatili ideju da nabavimo jedan vozni park koji bi donirali KBC-u Zagreb na pedijatrijske odjele i dnevne bolnice, a i na same odjele, kaže Ivan Soldo, predsjednik Humanitarne udruge "Fra Mladen Hrkać".

- Gospodin Soldo je odmah predložio da udruga donira 4 autića. Ja sam se oduševila, poslao mi je sliku i onda sam krenula pokazivati te sličice svojim prijateljima i poznanicima. Tako je krenula priča. Počeli su se javljati dobri ljudi. Zahvaljujem se ovom prilikom svima od srca, dodaje Ana Ljubas, glavna medicinska sestra KBC-a Zagreb i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

Otkada su autići stigli u dnevnu bolnicu, pravo su veselje, ali i pomoć sestrama, djeci i roditeljima. Danas u KBC-u Zagreb imaju autiće na svim odjelima na kojima borave mali pacijenti. Svi se, kaže Ljubas - raduju kad odlaze na dijagnostičke pretrage, na preglede.

- Puno je lakše raditi sa djecom, djeca su suradljivija. Naša početna ideja je bila da djecu iz dnevne bolnice napretrage vozimo u autićima, ako treba u laboatorij, ići izvaditi krv iz prstića. Ili čak djeca znaju i u sobi samo sjediti u autiću, priča priča Marina Bedeković Sliško, magistra sestrinstva.

Na hodnicima bolnice prometuje 17 autića. Njima upravljaju roditelji ili medicinske sestre, a maleni pacijenti počeli su upozoravati na neke nove potrebe, dodaje Ljubas - potrebni su i prometni znakovi i semafori.

Oduševljenje na licu, sjaj u očima. Tako opisuju medicinske sestre prvi susret malih pacijenata s autićima. Ali i svaki sljedeći susret. Olakšanje je ovo i djeci i roditeljima jer posjet bolnici postaje ugodnije iskustvo. A planovi za budućnost? Omogućiti djeci diljem Hrvatske da se bez stresa autićima voze na pretrage i operacije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!