Patrik Radotić, 17-godišnjak velikog srca

11.02.2022.

08:33

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Patrik Radotić

Patrik Radotić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ususret svečanoj dodjeli priznanja "Ponos Hrvatske" danas predstavljamo mladog humanitarca Patrika Radotića iz Zagreba. Svojim primjerom pokazuje kako je sve moguće ako imamo dovoljno volje.

"Evo ja sam krenuo danas, ponedjeljak je, idemo do Rijeke. Trenutačno sam u džunglama oko jezera Rakitja. Osjećam se fenomenalno, hvala svima na podršci. Vidimo se u Rijeci".

Ovim riječima 17-godišnjak velikog srca Patrik, učenik 4.razreda Privatne umjetničke gimnazije, krenuo je s ruksakom na leđima na putovanje od Zagreba do Rijeke. Četiri dana pješačio je volonter Udruge Mali zmaj. Prešao je 180 kilometara, a sve s ciljem prikupljanja sredstava za djecu slabijeg imovinskog statusa.

- Završila je škola u petak. Subotu, nedjelju sam bio doma. Nedjelju sam se spakirao i u ponedjeljak ujutro sam krenuo odmah. Bilo je po 12 sati dnevno hodanja, bez stajanja, - tako da sam kretao dosta rano da bih mogao doći prije mraka. Tad je bio najveći toplinski val u 6. mjesecu, i to je bilo veselo, prisjeća se Patrik.

Karlovac mu je bio prva stanica. Zatim Jablan, Hrelj, i na kraju Rijeka. Prva tri dana hodao je više od 50 kilometara dnevno, a roditelji su mu bili velika podrška. Dok je majka Tajana telefonski pratila svaki Patrikov korak, otac Valerio unaprijed mu je organizirao smještaj i na kraju dana donio bi mu potrepštine za preživljavanje poput proteinskih pločica.

U što se to uvalio? 

- Prvi dan mi je prošao najbolje. Nije me još ništa boljelo i bilo je super. Bio je to Zagreb, pa Karlovac - dosta je naseljeno bilo. Onda je došla divljina, šuma i dosta su velike relacije bile između gradića. Nisam mogao stati u dućan kupiti sok, pa sam morao nositi hrpu stvari s vodom. Nakon 10 sati hodanja pogledam na sat i vidim da je 6 sati, a ja moram odraditi još 2 sata, još ne znam koliko kilometara, priča Patrik.

Na Facebooku i Instagramu Malog zmaja objavljivao je gdje se nalazi i koliko mu još treba do cilja. Osim podrške obitelji, prijatelja iz škole i profesora, vjetar u leđa davali su mu i komentari na društvenim mrežama.

Prvotni cilj bio mu je skupiti 20 000 kuna i opremiti 100 školskih ruksaka. Donacijama je prikupio 37 000 kuna čime se kupila i oprema za tjelesnu kulturu. Više od jedanaest godina je u izviđačima, glumi, volontira, a s ruksakom na leđima, Patrik Radotić nastavlja s izazovima. Kaže, ništa mu nije teško ako svojim djelima može nekome pomoći. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!