Bistrica, najljepša kći Ivanščice

19.01.2022.

07:25

Autor: Martin Lukavečki/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Bistrica, najljepša kći Ivanšćice

Bistrica, najljepša kći Ivanšćice

Foto: HTV / HRT

Priča o gorskom potočiću Bistrici, najljepšoj kćeri najviše gore između rijeka Save i Drave - Ivanščice, svojevrsnom simbolu i žili kucavici grada Ivanca, počinje u Prigorcu. Izvire nedaleko planinarske staze "Po konju', ispod "Konjica". Sedamdesetih je godina prošlog stoljeća izvorište zatvoreno zbog vodovoda.  

Temperature vode uvijek je ista - 9 stupnjeva i izvor nikad ne presuši. Čitavo selo Prigorec s izvora se opskrbljivalo vodom, prisjeća se Tomislav Kušteljega. Staza je bila uređena, ljudi su imali blago. Dok neki još dvoje oko mjesta izvora Bistrice, domaći su sigurni. Bistričica teče od Mrzljaka prema Žganom vinu, tako piše u katastru još od Austrougarske, tvrdi Ivica Sever.

Na snazi njezinih brzaka nekoć se vrtjelo devetnaest mlinova. Turistička zajednica grada pokrenula je zanimljiv projekt - Ivanečki mlinarski put, šetnicu s intepretacijskim pločama.   

Poučna staza

Poučna staza

Foto: HTV / HRT

- Napravili smo 'q' kodove za svaku ploču. Tako se svaki posjetitelj, izletnik turist ili planinar pametnim telefonom može uključiti na konkretan lookalitet ili ponudu TZ Ivanca, objašnjava predsjednik Turističke zajednice grada Ivanca Boris Jagetić Daraboš. Napominje kako se u mlinovima nekad odvijao veliki kulturni život, a sve priče i pričice prezentirane su na intepretacijskim pločama.

Stotinjak metara od izvora vrtjelo se prvo mlinsko kolo na Bistrici. Bio je to, od drva sagrađen, mlin Josipa i Roze Sever. Prestao je s radom 1980. Jedni su uz bistri gorski potočić postavili klupice, drugi, poput obitelji Tomislava Kušteljege, vodu izvrsne kvalitete koriste za uzgoj pastrva, za vlastite potrebe. 

Ivanečki kraj

Ivanečki kraj

Foto: HTV / HRT

Mlinarska šetnica s brojnim informacijama zanimljiva je svima, posebno izletnicima. No, u Prigorcu ih dočekuje ugodno iznenađenje - Friščičev mlin - prava atrakcija na putu prema vrhovima Ivanščice. Obnovljen je 2004. uz pomoć Turističke zajednice Ivanca.

Ivanec je planinarski gradić bogate tradicije. No bez Bistrice, tog bistrog gorskog dragulja na kojem se vrti posljednji mlin, doista ne bi bio to što jest - pitoreskno naselje poleg jedne vel'ke gore Ivanščice.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!