Oni su bili branitelji Vukovara, danas su mužikaši

19.11.2021.

11:14

Autor: Martin Lukavečki/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Prekaljeni vukovarski borci - mužikaši

Prekaljeni vukovarski borci - mužikaši

Foto: HRT / HTV

Oni su branitelji Vukovara, bivši logoraši i to ih je iskustvo zbližilo. I dok se većina njihovih ratnih kolega bavi sportom, oni su se odlučili - za glazbu. Danas tamburaški sastav "Biseri" izvodi sedamdesetak pjesama. Sada iskusnim muzikašima, početak je bio itekako izazovan.  

- Joj, bože dragi. Od ovih starih trdih prsti, pa onda kaj peče nakon pol vure. Tak je kaj suze ideju. Pa trzanje - to je samo plenk plenk išlo, nikak ruku nastaviti, tzalicu za prijeti i onda još oče da igramo. Pa jedva smo po koju noticu ftrefili, prisjeća se Dragec Kladić, svirač brača.

Darko Posavec dodaje kako u tom trenutku nisu znali tko će uzeti koji instrument. Njega je dopao bajs. I nisu požalili. Društvo su koje se odlično zabavlja. Odluka je bila jednostavna. To su moji dečki s kojima samo djelili dobro i zlo u Vukovaru.

- Nije bilo teško odlučiti se da zajedno igramo, poručuje Dražen Hižak, svirač bisernice. Pjesma je uvijek ta koja oraspoloži, a neko može i zaplakati uz pjesmu - a Dražen uz sviranje tambure, kaže - olakša dušu.

Ivan Piskač u "klapu" je "uskočio" s malim zakašnjenjem. Bila je to, kaže, jako dobra odluka. Glazba ih "oslobađa loših misli koje su posljedica rata i logora i pomaže im - da budu bolji ljudi. Izbjegavaju razgovore o ratnoj prošlosti, logorima. Društvo je, dodaje svirač bugarije Zlatko Markovec - predobro, opušteni su i nasmijani. Zapravo, ponašaju se kao da su još uvijek mladi.

Prekaljeni borci postali su pravi tamburaši. Nastupaju na raznim obljetnicama braniteljskih udruga, često su u Vukovaru. Imali su nastup i u varaždinskom Centru "Tomislav Špoljar" gdje održavaju i probe. Puno im je pomogla magistra glazbene pedagogije Nevenka Panđa

Njihov sastav podsjeća na poznatu bajku - sedmerica njih i jedna dama. Za svoju aktivnost mnogo su puta nagrađeni i pohvaljeni. Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora voditeljici, magistri glazbene pedagogije, Nevenki Panđi, dodijelilo je priznanje. Dobivaju ga rijetki, pa su na njega, a posebno na svoju voditeljicu svi ponosni.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!