Ignacovi oldtimeri s međimurskim štihom

20.03.2021.

12:28

Autor: Martin Lukavečki/Dobro jutro, Hrvatska/D.M./HRT

Ignacovi oldtimeri s međimurskim štihom

Ignacovi oldtimeri s međimurskim štihom

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ignac Šardi zaljubljenik je u stara vozila. Svoju kolekciju pretvorio je u zanimljiv postav. U muzeju Šardi u Selnici izložio je bicikle, motocikle i automobile. Nedostaju jedino lokomotive. Svaki izložak, zasebna je priča. 

- Kad sam se približavao penziji, shvatio sam da moram ispuniti penzionerske dane. Supruga mi je kupila prvi automobil fiat balila i tu sam krenuo, priča Ignac.

Bilo je to prije puna dva desetljeća. Kultni automobil - češka Tatra zauzima posebno mjesto u muzeju. Kada ju je kupio, bila je u jedva prepoznatljivom stanju. Iz nje je, kaže - raslo drveće. Na njegovu obnovu potrošio je 5000 sati rada i dosta novaca, dodaje.

Nisu oldtajmeri jedina strast gospodina Ignaca. Dosad je objavio tri knjige. Prva je autobiografska proza 'Tragom snova iz međimurske zipke', a druga je zbirka poezije 'Japićin hrom'. Hrom znači 'odjek' a pjesme su senitimentalne, dodaje Ignac.

'Selinički Franceki na frontaj' treća je knjiga. U tom djelu isprepleću se tragične priče iz Drugoga svjetskog rata trojice Međimuraca iz Selnice - Franceka Kraljića - Lajoša, Franceka Nvinića - Goricija i Franceka Karlovčeca - Vuormuhara.

- Ti tri Franceki koji dolaze iz selnice, svi su bili na ruskoj fronti i njihovi se životni putovi, odnosno ratni putovi isprepliću tijekom šest godina - što na fronti što kasnije. Međimurje je bilo pod mađarskom vlašću i onda oni su jednostavno morali odraditi vojsku, a Mađari su ih slali u Karpate. Većina ih je završila u današnjoj Bistrici, priča Ignac.

Posebnost je knjige to što je pisana dvojezično - na hrvatskom standardnom jeziku i na međimurskom. I to nije sve. Nacek, kako ga zovu prijatelji, priprema knjigu 'Međmurski spomenki'. Zapisi su to iz svakodnevice - od umirovljeničkih prepričavanja do dogodovština poštara, lovaca.

Gospon Ignac rado ističe svoju maksimu - kako je najbolji lijek da ostanemo zdravi i veseli - dan ispunjen od jutra do večeri! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!